Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Viktor Barth-Kron: ”Den första riktiga motgången som Magdalena Andersson har haft”. Foto: SVT

Kritiken haglar mot Magdalena Andersson (S): ”Konspiratorisk air i ledningen”

Publicerad

Stormen kring S-ledaren Magdalena Andersson verkar inte lägga sig. På kort tid har tre olika händelser lett till hård kritik både från politiska motståndare och de egna leden.

– Man har skapat sig problem som man egentligen inte hade behövt ha, säger Expressens politikkommentator Viktor Barth-Kron.

Turerna kring S-ledaren Magdalena Andersson har varit många den senaste tiden. Först gick hon ut i försvar av den kritiserade riksdagsledamoten Jamal El-Haj, sedan hamnade hon i blåsväder efter att ha ifrågasatt högerdebattören Henrik Jönssons finansiering.

Nu ligger fokus på en opinionstext Andersson skrivit i en tysk partitidning. Där påstod S-ledaren felaktigt att Jimmie Åkesson sagt att han vill riva alla moskéer i Sverige, något som S partisekreterare Tobias Baudin menar var ett resultat av en felöversättning.

”En konspiratorisk air”

Viktor Barth-Kron menar att Magdalena Anderssons problem till stor del kan härledas till den ”konspiratoriska air” som han menar vilar kring partiledningen.

– Man blandar samman högerextrema troll på nätet med vanliga debattörer och till och med vanlig nyhetsrapportering och tycker sig vara utsatt för en stor kampanj från höger. Då blir instinkten motattack snarare än att ta ett steg tillbaka och analysera, säger han i Aktuellt och fortsätter:

– Bara för att man är paranoid betyder det inte att man inte är förföljd, men den där paranoian kanske skapar fler problem än den löser just nu.

Svårt att nå ut i kärnfrågorna

Att turerna kring Andersson skapar stor frustration inom partiet råder det ingen tvekan om, enligt Stig-Björn Ljunggren, chefredaktör för socialdemokratiska Sydöstran. Inte minst då det gör det svårt att nå ut i de frågor som man egentligen vill tala om, till exempel sjukvård.

Att det skulle röra sig om en kris skriver han dock inte under på.

– Nej då. Det är snarare tvärtom. Det är bra att man får en spark i ändan och inser att det inte är klart vad som kommer att ske i valet 2026. Nu gäller det först att klara Europaparlamentsvalet, annars är det kris på riktigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.