Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson får kritik. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

S-ledaren försvarar kritik av högerdebattör

Uppdaterad
Publicerad

S-ledaren Magdalena Andersson har fått hård kritik för att hon som toppolitiker hoppat på en enskild högerdebattör med en stor följarskara på Youtube.

Men i en intervju i Sveriges Radios P1 Morgon står hon på sig.

– Jag säger bara att jag tycker att det är viktigt att när man vidarebefordrar information, att man då också har koll på vad som är grunden till det. Det här är inte en enskild debattör, vem som helst. Det är ju så att även statsministern har varit med i hans program, så det är en högprofilerad debattör, säger hon till radiokanalen.

Kritiken är riktad mot entreprenören och debattören Henrik Jönsson.

Ursprunget till bråket, där Magdalena Andersson alltså fått hård kritik på bland annat ledarplats i flera borgerliga tidningar och från Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar, handlar om att den före detta socialdemokratiske statsministern i en intervju i Dagens Nyheter ifrågasatte vem som finansierar Henrik Jönsson.

”Skadar det politiska samtalet”

Temat för intervjun var ryska påverkanskampanjer inför EU-valet och att information sprids vidare i sociala medier. Kritiken mot Andersson, som även kommer från de egna leden, går ut på att hon indirekt blandar samman Henrik Jönssons allmänna opinionsbildning med ryska påverkanskampanjer.

"Att komma med svårtolkade antydningar utan att ha belägg skadar det politiska samtalet", skriver till exempel socialdemokraten och statsvetaren Ulf Bjereld på X.

Rättad: I en tidigare version fick Bohlin fel titel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vem är samhällsdebattören som senaste tiden växt till en av de största? Foto: Fredrik Sandberg/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.