Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Debatt om elstödet: ”Vad är det som gör att du vill veta vad grannen har för elförbrukning?” Foto: SVT

Kritiken: Hemligt elstöd ”sjabblar bort” tryckfrihetsförordningen

Publicerad

Regeringen ”sjabblar bort” tryckfrihetsförordningen när man föreslår att sekretessbelägga elstödet till hushåll, menar oppositionen. Men regeringen menar att konsekvenserna kan bli allvarliga om en så stor mängd data offentliggörs.

– Om det här hamnar i orätta händer, vad händer då? säger Camilla Brodin, energipolitisk talesperson för Kristdemokraterna.

På tisdagen KU-anmälde Centerpartiet regeringen för hur man tagit fram lagförslaget om att hemlighålla elstöd till hushåll. C menar att remissinstanserna har fått för lite tid att granska förslaget.

– Regeringen tycker att det är så viktigt att lägga de här extra förslagen att sekretessbelägga vem som får elstödet, när man i stället hade kunnat lägga den tiden på att bereda ärenden om hur norra Sverige och företagen ska få veta när de ska få sina stöd, vilket det fortfarande finns mängder med frågetecken kring, säger Elisabeth Thand Ringqvist, näringspolitisk talesperson för Centerpartiet, i SVT:s Aktuellt.

Thand Ringqvist, som är den som står bakom KU-anmälan, menar att förslaget innebär att regeringen gör ett avsteg från tryckfrihetsförordningen.

– Det är en viktig principiell lagstiftning som man inte får sjabbla bort på det här sättet, säger hon.

Camilla Brodin menar att regeringen vidtar en ”försiktighetsprincip”.

– Om det här hamnar oseriösa aktörers händer, vad händer då? säger hon.

– Vi ser att varje hushåll går på knäna och då är det viktigt att få det här på plats. Skulle vi ha ett ansökningsförfarande så skulle vi inte se att det här skulle kunna betalas ut, om man ska skulle behöva ett helt administrativt monster, fortsätter hon.

Hör mer från debatten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.