Kritiken mot nerskalade testningen: ”Stor risk”

Publicerad

Smittspridningen slår just nu nya rekord i våra grannländer.

Samtidigt skalar de svenska regionerna ner covidtestningen efter Folkhälsomyndighetens beslut.

Vaccinerade har inte längre rätt att testa sig gratis, vilket oroar både forskare och smittskyddsläkare.

– Lokalt kan det ha ganska stora konsekvenser att vi har mindre chans att hitta utbrott i tid och att vi faktiskt får en försämrad smittövervaktning. Det handlar väl om prioritering av resurser som jag förstår men jag tror att här finns en stor risk man tar när man prioriterar på det här sättet, säger Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi.

I både Norge och Danmark prioriteras en masstestning av befolkningen just nu för covid-19. En åtgärd för att stävja den kraftigt ökade smittspridningen i de båda länderna genom att man tidigt upptäcker smittan.

Men i Sverige har Folkhälsomyndigheten tvärtom beslutat att vaccinerade – från och med den 1 november inte längre ska erbjudas gratis PCR-tester – med vissa undantag för till exempel sjukvårdspersonal. Många regioner uppger dock att det är svårt att kontrollera om den som bokar är vaccinerad eller inte.

Smittskyddsläkaren: Vi är nog traumatiserade

Uppsala följer myndighetens rekommendationer. Smittskyddsläkaren i Uppsala, Johan Nöjd, är rädd att regioner som inte följer rekommendationerna kan riskera att bli av med ersättningen för testningen från staten.

– Vi smittskyddsläkare är nog lite traumatiserade av hela pandemin och viruset har ju överraskat oss gång på gång. Så det är klart att det hade känts lite tryggare att följa det på närmare håll ytterligare en tid, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare i region Uppsala.

Professorn: Sverige kommer få fjärde våg

På bara en vecka minskade testningen rejält i Sverige.

Förra veckan testades drygt 86 000 personer i Sverige för covid-19-symptom, en minskning från 121.000 personer som testade sig veckan innan. Samtidigt ser flera regioner tendenser på en ökad smittspridning, bland annat genom att andelen positiva provsvar har ökat.

I Kalmar till exempel visar nu tio procent av PCR-proverna tecken på covid-19, dubbelt så mycket som för bara några veckor sedan.

Anders Vahlne professor emeritus i klinisk virologi, som tidigare har kritiserat Sveriges strategi, är övertygad om att den minskade testningen i Sverige kommer leda till en större smittspridning.

– Jag tycker det är väldigt olyckligt. Helt självklart ser vi att vi kommer få en fjärde våg i Sverige. Så det är nu vi ska vara proaktiva och inte reaktiva när vi står inför en situation med fullt med patienter på sjukhusen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.