Coronaviruset sprider sig bland ovaccinerade i Tyskland. Enligt hälsominister Jens Spahn riskerar intensivvårdplatserna ta slut i vissa delar av landet. Foto: FILIP SINGER/EPA/TT

Smittan ökar i Europa – trots hög vaccinationstäckning

Uppdaterad
Publicerad

Antalet fall av covid-19 ökar så kraftigt i Europa att WHO beskriver kontinenten som drivande i coronapandemin just nu. Och smittan slår nya rekord även i länder där en stor del av befolkningen är vaccinerad.

Tyskland rapporterade på måndagen det högsta antalet nya fall sedan pandemin bröt ut. Enligt smittskyddsmyndigheten RKI ligger den så kallade incidensen, antalet fall per 100 000 invånare på 201. Belastningen på vården sägs vara mycket hög och det larmas om att vårdplatserna i vissa regioner på väg att ta slut.

– I över 90 procent av fallen rör det sig om patienter som haft chansen att vaccinera sig, men tackat nej, säger Klaus Holetschek, hälsominister i delstaten Bayern.

Svenska strategin

Trots att vaccinationsgraden är ungefär lika stor i Tyskland och Sverige (enligt ECDC 80 procent av de vuxna tyskarna jämfört med 82 procent av svenskarna) skiljer sig situationen åt mellan länderna. Enligt Matti Sällberg, vaccinforskare och professor på Karolinska Institutet, kan förklaringen vara den mer omfattande testningen i Tyskland samt att tidigare nedstängningar hävts.

– Svenskarna är mer vana att vara ute i samhället, de har lärt sig att hålla distans och vara lite mer försiktiga, säger Matti Sällberg till TT.

I Västeuropa är det i Nederländerna och Belgien och Österrike, där incidensen närmar sig 600, som smittspridningen ökar mest. I Danmark överstiger antalet smittade 2 000 för femte dagen i rad och antalet sjukhusinlagda med corona har tredubblats på en månad. Folketinget överväger nu återinförda restriktioner.

På de flesta håll i väst har smittspridningen ännu så länge inte följts av motsvarande ökning av antalet avlidna. Då ser det värre ut i delar av östra Europa där vaccintäckningen är betydligt lägre. I Bulgarien, Baltikum och Kroatien ökar både smittspridning och antalet allvarligt sjuka oroväckande snabbt. I Rumänien är trycket mot intensivvården nu blivit så hårt att patienter fått flyttas till Danmark och inom kort även Sverige.

Vaccin avgörande

Och i Ryssland följer smittkurva och dödskurva varandra ganska exakt, och där är bara drygt 30 procent av befolkningen vaccinerad.

Enligt Matti Sällberg visar detta hur effektiv vaccinutrullningen varit i de länder som har haft tillgång till doser och en befolkning som varit redo att ta emot dem.

– Den spridning vi ser verkar vara driven av den mer smittsamma deltavarianten. Har man sedan en lägre vaccinationstäckning kombinerad med en viss misstro mot myndigheter, haft kraftiga lockdowns och nu öppnat upp, kan allt det tillsammans göra att man får en helt annan spridning än i Sverige.

Länder med högst andel fullvaccinerade av befolkningen:

Irland: 92,3 procent

Portugal: 91,6

Island: 91,2

Norge: 87,5

Spanien: 84,1

Lägst andel fullvaccinerade:

Bulgarien: 26,5

Rumänien: 39,6

Slovakien: 53,2

Kroatien: 53,2

Lettland: 60,5

Andelen fullt vaccinerade inom EU/EES var den 5 november 75,7 procent av befolkningen som fyllt 18 år. 80.8 procent hade fått minst en dos.

Källa: ECDC

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.