Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Nytt tidsintervall: Dos 3 efter fem månader för personer över 65 år

Uppdaterad
Publicerad

Tidsintervallet mellan dos 2 och dos 3 av covidvaccin ändras från sex till fem månader efter ett beslut från Folkhälsomyndigheten. Rekommendationen gäller de 65 år eller äldre, skriver Region Gotland i ett pressmeddelande.

Grunden till beslutet är en förväntad ökad smittspridning av covid-19 kommande månader.

De som rekommenderas att ta en tredje dos tidigare är de över 65 år. Sex månaders intervall gäller fortfarande för personal inom särskilt boende, hemtjänst och hemsjukvård.

Uppgifterna bygger på förhandsinformation som Gotlands vaccinsamordnare Christine Senter fick från Folkhälsomyndigheten i går.

Se Christine Senter, vaccinationssamordnare Region Gotland, berätta om detta i klippet ovan.

Överraskar vaccinsamordnaren i Östergötland

Samtidigt rapporterar Region Östergötland att de fått skicka hem flera personer som kommit för tidigt för att ta sin tredje dos. Beskedet om förkortad tidsintervall överraskar Kerstin Jonsson, vaccinsamordnare i Region Östergötland, när SVT Nyheter Öst först når henne på tisdagsmorgonen.

– Det meddelandet har jag inte fått, säger Kerstin Jonsson.

Bodil Knuthammar, pressekreterare vid Region Östergötland säger till SVT Nyheter Öst att man förväntar sig besked från Folkhälsomyndigheten.

FHM kan inledningsvis inte bekräfta

Folkhälsomyndigheten kan inledningsvis inte bekräfta detta när SVT Nyheter Öst ringer upp. Det är Region Gotland som via ett pressmeddelande är först med att berätta att tidsintervallet ändras, enligt rekommendationer från FHM.

– Jag måste kolla upp detta och återkommer när jag har tittat på ditt mail, säger Christer Janson, presschef på FHM.

Klockan 11.00 bekräftar Folkhälsomyndigheten, via mail att tidsintervallet mellan dos två och tre har justerats till minst fem månader för personer som är 65 år och äldre. 

I beslutet står att fem månader innebär ett förbättrat skydd då smittspridningen förväntas öka de närmsta månaderna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet