Heike Erkers, förbundsordförande för Akademikerförbundet SSR. Foto: Magnus Länje

Kritiken mot nya sekretessförslaget: Regeringen slår sönder tilliten till socialtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill införa en ny generell sekretessbrytande bestämmelse, som ska riva sekretessen mellan alla landets myndigheter i syfte att motverka fusk och kriminalitet.

Men flera aktörer, bland annat facket som samlar Sveriges socialsekreterare, är kritiska.

På fredagen presenterade regeringen och SD en lagrådsremiss som innebär att en ny huvudregel blir att alla myndigheter kunna dela information om enskilda individer.

Viss känslig sekretess, som till exempel rör sjukvården, ska dock inte få brytas – men däremot sekretess inom socialtjänsten.

Lagförslaget motiveras med att det ska motverka inte minst den organiserade brottsligheten.

Men förslaget har också fått kritik. Myndigheter som sysslar med skydd för integriteten pekar på ”betydande risker” för att uppgiftsutlämnandet blir mer omfattande än vad som är nödvändigt, och att det innebär stora risker för intrång i den personliga integriteten.

”Värsta tänkbara scenariot”

Akademikerförbundet SSR, som samlar drygt 70 procent av landets socialsekreterare, är mycket kritiskt och menar att regeringen ”slår sönder tilliten till socialtjänsten”.

– Det är det värsta tänkbara scenariot som har lagts fram i dag, säger ordförande Heike Erkers.

Förbundet anser att den upphävda socialtjänstsekretessen kommer att leda till ett växande skuggsamhälle och försvåra det förebyggande arbetet, då socialtjänsten riskerar att bli en del av det polisiära arbetet.

– Det handlar om tilliten till socialtjänsten, att man ska kunna känna sig trygg när man går dit, att den information jag lämnar stannar där, säger Erkers.

– Det här är ett väldigt, väldigt allvarligt läge.

Man anser också att förslaget indirekt motverkar syftet med den nya socialtjänstlagen.

Anhöriga kan oroas för ”öppna luckor till polisen”

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) anser att lagstiftningen, som den har utformats, är rättssäker. En intresseavvägning ska enligt lagrådsremissen även göras innan en uppgift lämnas ut.

Men det lugnar inte Akademikerförbundet SSR, som menar att en stor och omfattande mängd personuppgifter framöver kommer att kunna delas mellan myndigheterna.

– Det här kommer att göra att folk inte kommer att ta kontakt. Anhöriga kommer inte att vända sig till socialtjänsten och beskriva en oro kring ett barn eller att man har ett behov av hjälp eftersom man vet att det är öppna luckor till polisen.

Pressträff framför svenska och EU-flaggor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när lagrådsremissen presenterades av Adam Marttinen (SD), Gunnar Strömmer (M), Johan Pehrson (L) och Erik Slottner (KD). Foto: Michael Jansson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.