Nya larm inifrån ”Sveriges viktigaste företag” – nu förbereds stor granskning av Samhall

Uppdaterad
Publicerad

Riksrevisionen förbereder en ny granskning av Samhall. Det sker efter bland annat en rad anklagelser mot företaget i olika granskningar i media. Samtidigt kommer nya uppgifter om att medarbetare som slår larm bestraffas inom det statliga jätteföretaget.

Samhall beskriver sig som Sveriges viktigaste företag som ger meningsfulla jobb åt personer med funktionsnedsättningar. Men bakom fasaden har arbetsmiljön beskrivits som ohållbar, i reportage i bland annat SVT Nyheter, Uppdrag granskning och tidningen Dagens Arbete.

Nu vittnar medarbetare och tidigare anställda om att personer som larmat om missförhållanden upplevt bestraffningar – alltifrån kränkningar och trakasserier till att chefer omplacerats eller köpts ut.

– När man har suttit i slutna rum så sitter de och säger att gör du inte detta så förflyttar vi dig. Och man vet att gör man inte det här så kan de till och med ”tolva” en, att man förlorar ersättning, säger en lokalanställd som i likhet med många andra inte vill framträda med namn.

– Var man utpekad från ledningens håll så hamnade man i skottlinjen oavsett vad det var, berättar en tidigare områdeschef.

”Samma problematik”

Bilden bekräftas av Richard Fredriksson, regionalt skyddsombud för Fastighetsanställdas Förbund.

– Man är rädd för repressalier, så enkelt är det ju. Samhall är experter på att sätta munkavle på anställda. Jag har hört historier om att i princip ”sluta eller så ser vi till att du slutar”. Den här organisationen har 25 000 anställda. Vart jag än åker ut, till Samhall i Skåne eller Umeå, så ser det likadant ut. Det är samma problematik. 

Sara Revell Ford, som varit Samhalls vd sedan januari, säger att man ska få ha åsikter utan att vara rädd för följder.

– Jag ser det du beskriver som väldigt allvarligt. Jag känner inte igen det men det finns ju alltid olika vägar att gå med sin information, bland annat en visselblåsningsfunktion. Det är jätteviktigt att man inte sitter och är oroad – man måste få uttrycka sina åsikter och man får aldrig vara rädd för det. Och det kommer inte vara några repressalier.

Anställt experter

Efter de första larmen om arbetsmiljön har Samhall inlett en intern utredning och anställt fyra arbetsmiljöexperter. Men riksdagen vill även att regeringen tillsätter en ny utredning om Samhall. Och nyligen beslutade alltså Riksrevisionen att förbereda en egen granskning.

Sara Revell Ford säger att hon välkomnar granskningarna.

– Jag välkomnar det. Då får vi ytterligare ett perspektiv som kan hjälpa oss att utveckla och förbättra organisationen, säger Samhalls vd Sara Revell Ford.

Vet du mer? Tipsa SVT:s granskande reportrar.

”Sveriges viktigaste företag”

Statliga Samhall startades 1980 och har till uppgift att ge jobb åt personer med funktionsnedsättning. Länge bedrevs arbetet i så kallade skyddade verkstäder men i dag arbetar Samhall på konkurrensutsatta marknader med bland annat tvätt- och städuppdrag.

Utvecklingen har kritiserats av både anställda och externa parter, som menar att de nya arbetsuppgifterna blir alltför påfrestande för många anställda – och kanske framför allt för de personer som har det största behovet av Samhall.

Efter en SVT-granskning 2018 öppnade dåvarande näringsministern Mikael Damberg för att införa nya skyddade verkstäder, men kritikerna menar att utvecklingen mot ett hårdare Samhall snarare fortsatt.

Samhall är ett av Sveriges största företag räknat till antalet anställda, cirka 25.000.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.