Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör utbildningsminister Mats Persson (L) om varför regeringen halverar lärosätenas styrelsers mandatperiod. Foto: SVT

Regeringen vill halvera mandatperioden för styrelseledamöter på Sveriges universitet

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill halvera mandatperioden för styrelseledamöter på Sveriges universitet och högskolor på grund av det förändrade säkerhetspolitiska läget i världen. Beslutet har väckt kraftig kritik från landets lärosäten som befarar att man försöker styra universiteten politiskt.

– Detta handlar om att vi har krig i Europa, säger utbildningsminister Mats Persson (L) i Agenda.

Regeringen har beslutat att halvera mandatperioden för ledamöterna i lärosätenas styrelser, från tre år till 17 månader. 

Enligt utbildningsminister Mats Persson (L) beror beslutet på att man behöver stärka säkerhetskompetensens på lärosätena.

– Vi lever i ett nytt säkerhetspolitiskt läge där Iran, Ryssland och Kina agerar på ett nytt sätt, säger han. 

Enligt ministern rapporterar Säpo om att universiteten infiltreras och att patent stjäls.

Kritikstorm från rektorer

Beslutet har väckt kraftig kritik från nästan samtliga universitet runt om i landet. Det finns en oro för att det är ett sätt att styra lärosätena politiskt och att den akademiska friheten nu är hotas, och att det är påtryckningar från Sverigedemokraterna som ligger bakom som länge velat “städa upp i myndighetssverige”.

– Nej, det stämmer inte, säger Mats Persson.

Han förnekar även att SD skulle ha varit med i diskussionerna inför beslutet.

”Politisk omläggning”

Enligt utbildningsministern sker en politisk omläggning brett i hela samhället “som handlar om att inte vara naiva inför det som till exempel Kina planerar och gör”.

– Detta handlar om att vi har krig i Europa. Rapport efter rapport visar att vi inte vet om forskare är del av den kommunistiska diktaturen i Kina, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.