Visitas vd Jonas Siljhammar menar att regeringens besked om ett stopp för alkoholförsäljning från klockan 22 får konsekvenser för jobb och företagande. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT Jessica Gow/TT

Branschorganisationens om förbudet: ”Enorma konsekvenser för jobb och företagande”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens förslag om att förbjuda alkoholservering på krogen efter klockan 22 möts med hård kritik från branschen.

– Jag är förvånad och besviken över att det här kommer utan förvarning, säger branschorganisationen Visitas vd Jonas Siljhammar.

Som ett led i att minska smittspridningen föreslår regeringen ett förbud av servering av alkohol på restauranger, barer och pubar efter klockan 22. Beslutet är ett hårt slag mot en bransch som redan har det tufft och går på knäna, menar branschorganisationen Visitas vd Jonas Siljhammar.

– Det är väldigt tuffa restriktioner som gör att vi kommer att tappa ytterligare av den lilla försäljning som finns kvar i dag. Det här kommer att få enorma konsekvenser för jobben och företagandet, säger han. 

Vill se ökade stöd

För att klara situationen efterlyser Jonas Siljhammar nu ökade stöd till de verksamheter som han menar i det närmaste beläggs med ett näringsförbud efter ett visst klockslag.

SVT: Vad anser du hade varit en bättre åtgärd?

– Vi ska göra allt vi kan för att på ett rimligt sätt minska smittspridningen, men det finns redan smittskyddsregler för serveringsställen, då är det bättre att man ser till att detta följs. Folk kommer ju inte att sluta dricka alkohol vid 22 bara för att vi slutar servera på restaurang. Nu riskerar vi att få massa hemmafester i stället. Då är det bättre att det sker under ordnade former på restauranger, säger han.

O'Learys: ”Klart utmanande läge”

En av de restaurangkedjor som kommer att påverkas av de nya reglerna är O’Learys, som har restauranger över hela landet.

– Det är ett klart utmanande läge i en situation som redan är tuff. Samtidigt har vi en förståelse för att det krävs åtgärder, säger Linda Eriksson, som är kommersiellt ansvarig för O’Learys.

Även hon vill se ökat stöd i form av finansiella åtgärder för att branschen ska klara sig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör restaurangchefen Conny Ahlqvist berätta om hur hans verksamhet påverkas av förbudet. Foto: SVT

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Jag tror inte att stänga tio är någon vidare bra grej och jag har svårt att se att det kommer hjälpa smittomässigt heller” Foto: Vlada Ćakić/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet