Foto: Reuters

Krönika: Årets kvinnomarsch splittrad

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Årets marsch ska handla om kvinnovågen. Men istället riktas fokus på interna splittringar, skriver SVT:s USA-korrespondent.

Carina Bergfeldt

Utrikesreporter

Det började som en idé på sociala medier, baserat på historien. 60 000 personer protesterade trots allt mot Richard Nixons presidentinstallation 1973 – mitt under Vietnamkriget – och ytterligare tusentals samlades för att protestera 2001 när George W Bush svor eden.

Två dussin kvinnor gick samman och tänkte att ögonblicket när Donald Trump blev USA:s 45:e president även det skulle vara något flera ville protestera mot, och myntade ”Women’s march on Washington”.

Det resulterade i totalt fem miljoner människor, utspridda på världens alla kontinenter, som gick ut den 21 januari 2017 för att visa sitt missnöje.

År två: Färre dyker upp

I fjol var marschen tillbaka, om än i avsevärt minskad kapacitet.

Temat för år två var ”Power to the Polls”. I november såg vi ett rekordresultat för demokrater i representanthuset, fler kvinnor än någonsin tidigare invalda i kongressen, och en våg av kvinnor som röstat på Trump i det senaste presidentvalet som nu bytte sida. Och just den vågen är temat för årets marsch, som går av stapeln idag: ”Women’s wave”.

Men som så många folkrörelser har även kvinnomarschen stött på sina beskärda del av interna konflikter, och som Moses delade havet har även kvinnokampen delat upp sig i olika sidor. Så pass mycket att New York i år håller två marscher, inte en.

Inkludering eller inte

Bråket handlar om inkluderande, eller bristen därav. En av arrangörerna uttalade öppet sitt stöd för Louis Farrakhan, ledare för Nation of Islam, som i sin tur kallat judar för ”termiter”.

Arrangören sa att hon var mot all form av antisemitism, men inte mot ledaren personligen.

Det här ledde till att en rabbi uttalade sig och sa att judar inte längre kunde stå bakom arrangemanget.

Och där började splittringen.

År tre: Prognos 10 000 demonstranter

Båda grupperna slåss för kvinnors rättigheter. Båda grupperna slåss mot varandra.

I Washington planeras bara en marsch, men frågan är hur stor kvinnovågen blir, detta tredje år.

Få av de kvinnliga kandidaterna som utmanar Donald Trump 2020 har sagt att de planerar att delta, arrangörerna uppskattar 10 000 deltagare, inte hundratusentals... och till råga på allt ska det snöa.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.