Foto: TT

Hawaiiansk kvinna bakom Women's march on Washington

Uppdaterad
Publicerad

60-åriga Teresa Shook bjöd in 40 av sina vänner att delta i marschen. Sedan spred sig gräsrotsrörelsen över hela USA och i dag väntas hela hundratusentals personer delta i Women's march on Washington.

Det kan vara den största massmobiliseringen någonsin i samband med en presidentinstallation.

Idén till marschen startade på sociala medier efter att Demokraternas Hillary Clinton hade förlorat presidentvalet mot republikanernas Donald Trump. För många kvinnor kom valresultatet som en chock, de fruktade att Trumps politik skulle innebära ett bakslag för kvinnors hälsa och rättigheter, skriver Vox.

Enligt arrangörerna började allt när 60-åriga Teresa Shook, pensionerad advokat på Hawaii, bjöd in 40 av sina vänner att marschera tillsammans med henne.

USA-val 2016

– Jag hade ingen plan eller tänkte på vad som skulle hända. Jag fortsatte bara att säga, jag tycker att vi ska marschera, säger hon till Reuters och fortsätter:

– Jag var så chockerad och kunde inte tro att den här typen av uppfattningar kunde vinna. Vi var tvungna att visa människor att det här inte är vi.

Kan vara störst

När idén nådde Facebookgruppen Pantsuit Nation, som stöder Hillary Clinton, växte gräsrotsrörelsen enormt. Flera Facebookgrupper bildades för att sätta planerna i verket. Det dröjde inte länge innan aktivister förenade sina ansträngningar och skapade en gemensam rörelse med en Facebooksida, samt lokala sidor för marscher i olika delstater.

Gräsrotsrörelsen har nu växt till vad som kan vara den största massmobiliseringen i USA:s historia i samband med en presidentinstallation.

1973 protesterade cirka 60.000 människor mot Richard Nixons installation och 2001 visade tusentals sitt missnöje när George W. Bush intog Vita huset. Lördagens arrangörer har tillstånd för hela 200.000 personer i demonstrationståget, som startar framför Capitoleum och går vidare till en park i närheten av Vita huset. Strax innan marschen började räknade arrangörerna med att 500.000 skulle delta.

Men marschen är ingen isolerad händelse. Proteströrelsen har spritt sig till 60 länder, där över 600 olika marscher kommer att hållas.

Män uppmanas delta

Namnet ”Women's march on Washington” härrör från en annan marsch som genomfördes i Washington 1963, då människorättskämpen Martin Luther King framförde sitt berömda ”Jag har en dröm”-tal.

Arrangörerna hävdar emellertid att marschen inte är emot Trump, utan att den ska ses som ett meddelande till den nya presidentadministrationen. Budskapet är att kvinnors rättigheter är samma sak som mänskliga rättigheter. Samtidigt är marschen inte bara till för kvinnor, utan även män uppmanas att delta.

– Vi välkomnar våra manliga allierade. Vi vill att det här ska vara så inkluderande som möjligt samtidigt som man erkänner att det är okej att ha en marsch som fokuserar på kvinnor, sade Bob Bland, som är en av arrangörerna, till Washington Post strax efter presidentvalet i november.

I torsdags satte sig Teresa Shook på planet till Washington.

”Jag marscherar för mina barns döttrar och kvinnor och alla människor som vill ha en rättvis, opartisk och inkluderande värld”, skriver hon i ett sms till CBC News.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet