Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverigedemokraternas Julia Kronlid om nomineringen till andre vice talman. Foto: SVT

Julia Kronlid (SD) svarar på abortkritiken: Det var partilinjen

Uppdaterad
Publicerad

Högerpartierna har mottagit hård kritik från oppositionen sedan de nominerat Julia Kronlid (SD) till andra vice talman. Nu slår Kronlid tillbaka mot kritiken och säger att de tidigare motionerna står för en linje SD numera har övergivit. 

– Det här har ingenting med min roll som talman att göra, säger hon. 

Julia Kronlid har mötts av en kritikstorm från oppositionen sedan hon nominerats till rollen som andre vice talman. Nooshi Dadgostar (V)Märta Stenevi (MP)Annika Strandhäll (S) och Morgan Johansson (S) skriver alla på Twitter att Kronlid länge arbetat för att inskränka aborträtten. 

Kritiken handlar framförallt om att Kronlid lämnat in en mängd motioner till riksdagen som bland andra Annika Strandhäll (S) beskriver som ”abortkritiska”. Här återfinns bland annat förslag om att lagstadga vårdpersonals rätt till samvetsfrihet och att sänka gränsen för fri abort från vecka 18 till vecka 12. 

Kronlid: Har inget att göra med talmansrollen

När SVT Nyheter möter Kronlid på väg in till talmansomröstningen i riksdagen svarar hon på kritiken med att säga att frågan är en “gammal partilinje” och att hon “inte stod ensam bakom motionerna.” 

– Det var ju den tidigare partilinjen som vi hade, men den har vi ju utvärderat och omvärderat. Vi står bakom svensk abortlagstiftning, det gör jag också, och vi har ingen avsikt att ändra på den, säger hon. 

– Det här har ingenting med min roll som talman att göra eller min politiska gärning. Min politiska gärning har varit att driva socialförsäkringsfrågor och utrikespolitik, så jag hade önskat att man hade kunnat fokusera mer på det, fortsätter hon.

”Kreationist”

Av bland andra Morgan Johansson (S) pekas Kronlid också ut som ”kreationist”, med hänvisning till en intervju som hon gav i Sans magasin 2014. Kronlid beskriver där hur hon vill att evolutionsteorin ska läras ut som en teori av många i skolundervisningen.

– Jag accepterar inte evolutionsteorins påstående att människor härstammar från aporna. Man kan ifrågasätta det vetenskapliga i det eftersom det ligger så långt tillbaka i tiden, sa Kronlid i intervjun.

– Jag tycker det är ganska tramsigt. Det var en djupt personlig intervju för längesen och jag tycker det är helt irrelevant för mig i mitt uppdrag som talman och min politiska gärning, säger hon till tidningen Expressen.

Självklart med plats i talmansprecidiet

SD ser nu ut att få åtta presidieposter i utskotten, men när Kronlid får frågan om vilka poster partiet suktar efter är hon förtegen. Hon uppger däremot att hon ser det som ”självklart” att SD får ta del av talmansprecidiet sedan de ”gjort ett så bra val”.

– Det är självklart för mig att vi ska ha en plats i talmanspresidiet, säger hon.

– Jag tycker att det är en bra förhandling som vi har gjort med de övriga partierna i blocket.

Se Julia Kronlid (SD) svara på abortkritiken i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.