Kronofogden föreslår räntetak för sms-lån

Uppdaterad
Publicerad

Hårdare kreditprövning och ett tak för den effektiva räntan, det är några av Kronofogdens förslag för att hindra den skenande utvecklingen med sms-lån.

I dag finns ingen gräns för hur hög den effektiva räntan för sms-lån får vara. Problematiskt, anser Kronofogden som hoppas få igång en diskussion om möjliga åtgärder.

-Det finns ingen genväg för att stoppa den här utvecklingen. Vi föreslår olika åtgärder, bland annat att titta på ett räntetak för den effektiva räntan, men också att få en fungerande kreditprövning och en bra informationsspridning, säger Jan Åkerlund, kommunikatör på Kronofogden.

I Finland finns förslag på ett räntetak på sms-lån. Finska justitieministern Anna-Maja Henriksson har sagt att att lagstiftningen måste skärpas för att minska skuldproblemen. En arbetsgrupp har sedan föreslagit att ett tak borde ligga på 36-50 procent, för snabblån på mindre än 1.000 euro. Den genomsnittliga effektiva räntan för sms-lån ligger på nära 900 procent i Finland.

Tidigare nej från regeringen

-Det här bör man titta på även i Sverige, det skulle kunna hjälpa att komma till rätta med problemen, säger Jan Åkerlund.

Regeringen har tidigare sagt nej till räntetak med motiveringen att det anses kunna leda till avgränsningsproblem och sämre konkurrensförutsättningar.

Med effektiv ränta menas räntekostnaden på ett lån uttryckt i årsränta. I den ingår räntan, uppläggningskostnaden, aviavgifter och andra eventuella avgifter. Långivaren är skyldig att upplysa låntagaren om den effektiva räntan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar snabblånen

Mer i ämnet