Foto: Scanpix

Drastisk ökning av obetalda sms-lån

Uppdaterad
Publicerad
Antalet anmälningar om obetalda sms-lån ökade med 70 procent första halvåret i år.

Under första halvåret i år fick Kronofogden in 24.377 anmälningar om obetalda sms-lån, en ökning med 70 procent jämfört med motsvarande period i fjol.

Från 2006 ökade antalet ärenden som gäller obetalda sms-lån. Våren 2010 förändrades det och antalet ansökningar minskade kraftigt, en trend som höll i sig och förstärktes under första halvåret 2011.

Men andra halvåret 2011 började antalet obetalda lån öka igen, en trend som nu håller i sig.

Ungas andel ökar

Kronofogden konstaterar också att ungas andel av de obetalda sms-lånen ökar. Under första halvåret 2011 stod unga, 18-25 år, för 17 procent av de obetalda lånen, motsvarande period i år hade andelen ökat till 21 procent.

Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter är oroad över utvecklingen.

-Den oroväckande utvecklingen är att det är fler som hamnar hos kronofogden som har tagit SMS-lån eller snabblån. Därmed är det fler som hamnar i skuldfällan och kör fast. Det är många som inte inser vad det egentligen innebär – svårt att få arbete och bostad. Att låneföretagen då frestar och lockar väldigt lättsinnigt, det måste debatteras mer och mot detta behövs politiska kraftåtgärder.

Och åtgärderna bör komma snarast anser Bertoft.

-Finansinspektionen, Konsumentverket, och andra myndigheter ska se till att lagen verkligen följs, men siffrorna vi ser nu från Kronofogden är ju ett tecken på att det inte fungerar och då behövs det ju fler åtgärder. Och det är bråttom. För varje dag som går så kommer det nya tragedier.

Skulden växer snabbt

Visa

Antag att du har en skuld som när den skulle ha betalats är på 3.600 kronor. Du får en betalningspåminnelse med en avgift på 50 kronor. Du kan fortfarande inte betala, skulden går till inkassoföretaget och växer med ytterligare 160 kronor. Skulden går sedan vidare till Kronofogden och ökar med ytterligare 300 kronor och dessutom kan en ombudsavgift tas ut på 340 kronor. På bara en månad kan skulden ha vuxit med 850 kronor.  Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar snabblånen

Mer i ämnet