Kronprinsessan Victoria: ”Ätstörningarna är bakom mig men ångesten finns kvar”

Uppdaterad
Publicerad

Kronprinsessan Victoria har kämpat med höga prestationskrav och ångest, och när hon var i tjugoårsåldern blev det känt att hon var sjuk i anorexi. Nu, inför 40-årsdagen, berättar hon i en intervju med SVT:s Claes Elfsberg att ätstörningarna är ett kapitel som hon har lämnat bakom sig – men att prestationsångesten finns kvar. 

Den 14 juli är det kronprinsessan Victorias 40-årsdag. Sedan hon blev myndig för 22 år sedan har hon varit vikarierande statschef om kungen varit borta och en undersökning från Stockholms universitet visar att hon är Sveriges mest populära offentliga person bland folket.

Drabbades av anorexi

Det var när hon närvarade vid en bal på Grand Hôtel i Stockholm 1997 som hennes magra gestalt tycktes bekräfta rykten om att hon drabbats av ätstörningar. Efter uppmärksamheten berättade Hovet att kronprinsessan var sjuk och hade anorexi.  

För att komma ifrån en del av problemen och få hjälp med anorexin valde Victoria att studera i USA.

Återkommande ångest

I en intervju med Claes Elfsberg i SVT med anledning av hennes 40-årsdag berättar hon om den svåra tiden i hennes liv.

– Det är svårt att säga och förmedla hur det kändes och vad det berodde på. Men jag har stundtals haft väldigt mycket ångest och tyckt att saker och ting inte har varit så lätt, säger kronprinsessan Victoria.

Det var inte så enkelt att det går att säga att ångesten berodde på hennes roll och kraven som kom med den, förklarar hon.  

– Jag tror det finns lika många orsaker till att må dåligt som det finns personer och det var väldigt komplext för mig. Därför var det väldigt viktigt att jag fick professionell hjälp och kunde reda ut de bitarna.

LÄS MER: Så firas kronprinsessan på sin födelsedag

”Dagens samhälle är tufft”

Kronprinsessan Victoria resonerar att dagens samhälle är väldigt tufft och tycker att det är sorgligt att den psykiska ohälsan ökar, särskilt bland unga.  

– Den perfekta ytan som egentligen inte är det, alla perfekta bilder som ska läggas upp och allt som ska poleras. Jag väntar på motreaktionen. 

Blir man någonsin frisk från anorexi?  

– Det är nog individuellt. För min del känner jag att det är ett kapitel som jag som tur är har kunnat lämna bakom mig. Men den där prestationsångesten jag hade finns kvar. Jag har fått olika redskap och lärt mig att hantera det, också genom att jag blivit äldre, säger hon.

SE MER 

Drar fördel av sina erfarenheter

Hon försöker använda erfarenheten som en styrka i sin roll som kronprinsessa, genom vilken hon ibland träffar de mest utsatta i olika situationer.  

– När man har mått dåligt själv så kan man, även om man mår dåligt av olika anledningar och i olika former, förstå andra som mår dåligt.  

Vad tänker kronprinsessan om att vara den mest populära offentliga personen i Sverige?  

– Det förpliktigar, men det är givetvis väldigt roligt och jag blir väldigt glad. Det värmer. Men innebär också att leva upp till de förväntningar som finns och även de krav jag ställer på mig själv. 

Vilka förväntningar och krav är svårast – kronprinsessans egna eller andras?

– Jag vet inte. Jag som person vill göra rätt för mig och jag vill också att andra känner att jag gör ett bra jobb. Jag försöker göra mitt bästa i alla lägen och hoppas att det märks, säger kronprinsessan Victoria.

Glaset är halvtomt

Hur hon ser på saker beror på stressnivån, men om hon ska välja om glaset är halvfullt eller halvtomt blir det det senare alternativet.

– Jag skulle vilja vara den som ser glaset som halvfullt men när jag blir stressad känner jag igen mig i det där att jag får mer negativa tankar. Däremot är min man den som alltid ser att glaset är halvfullt. Han är en bra påminnelse om att man kan tänka annorlunda.

Intervjun med Kronprinsessan Victoria sänds i SVT1 den 14 juli klockan 20.00.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.