”Barn ska få vara barn” – Hör Victoria berätta om sin syn på prinsessan Estelles framtid. Foto: Mikael Fritzon/TT

Kronprinsessan Victoria om prinsessan Estelles framtid: ”Det ska vara på barnens villkor”

Uppdaterad
Publicerad

Inför sin 40-årsdag intervjuas kronprinsessan av SVT:s Claes Elfsberg medan barnen leker i grönskan vid Haga slott.

– För mig är det viktigt att barn ska få vara barn och det var det för mina föräldrar också, säger kronprinsessan Victoria.

Under sin egen uppväxt minns hon att det var en bra balans mellan barnlek och att samtidigt att få vara med och lära känna rollen och sammanhanget, för att inte behöva vara rädd för olika situationer.

– Det försöker jag ge mina barn, säger kronprinsessan Victoria.

Kronprinsessan Victoria 40 år

Prinsessan Estelle fyllde fem år i februari och prins Oscar blev ett år i mars. Tillsammans ser de ut att leva en härlig barndom mitt i idyllen på de stora gräsmattorna och i grönskan vid Haga slott.

Vet Estelle om vilket liv som väntar henne?

– Det tror jag egentligen inte. Hon är fem år så en liten del har hon nog koll på och förstår, men det är något som smyger sig på.

”Det ska ske på barnens villkor”

Kronprinsessan Victoria tror att det kommer naturliga tillfällen att prata med barnen om sådant, och ser det som en successiv del i deras utveckling och vardag.

– Det sker ändå stora och små saker i familjen som de får vara med på. Det blir lite lagom mycket.

Känner ni något behov av att skydda barnen från uppståndelsen?

– Det är klart att det ska ske på barnens villkor och att de ska känna sig trygga och bekväma med personerna de har omkring sig. Man behöver inte göra det konstigare än så.

Prinsessan Estelle får välja själv hur hon vill fira

Om prinsessan Estelles födelsedag kommer att bli ett lika stort firande i framtiden som hennes mammas födelsedag, är inget det lutar åt i nuläget.

– Vi har inte tagit något beslut om hur Estelle ska firas och jag tror det kan vara skönt för henne att få fira med familj och vänner på det sätt hon själv väljer, säger kronprinsessan Victoria.

LÄS MER: Prins Daniel rörd till tårar: ”Hon är en otrolig person”

Intervjun med kronprinsessan Victoria sänds i SVT1 den 14 juli kl 20.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kronprinsessan Victoria 40 år

Mer i ämnet