Melvin Samsom, sjukhusdirektör på Karolinska Universitetssjukhuset, och Nina Nelson Follin, chefläkare, svarar på resultatet av den externa utredning som gjorts kring överläkaren Paolo Macchiarinis verksamhet vid sjukhuset. Foto: TT

Karolinska sjukhuset svarar på kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Karolinska sjukhuset fick skarp kritik för Macchiarini-affären i den oberoende utredningen som presenterades i dag. Nu svarar sjukhuset på kritiken.
– Det som har hänt är både oacceptabelt och exceptionellt och vi ber de som drabbats och deras anhöriga om ursäkt, säger Melvin Samsom, sjukhusdirektör.

Kirurgen Paolo Macchiarinis verksamhet på KS har skadat förtroendet för svensk klinisk forskning, kom den oberoende granskningen fram till. Två personer dog och en vårdas fortfarande på sjukhus efter att ha fått konstgjorda luftstrupar opererade av Macchiarini. Operationer som aldrig skulle ha skett, menar den granskning som presenterats i dag.

I dag är Karolinska sjukhuset ångerfulla.

– Vårt system har fallerat och vår uppgift är att lära och förbättra det nu. Utredningen visar på flera felaktigheter, säger sjukhusdirektören Melvin Samsom på en presskonferens.

Följde inte reglerna

Samsom säger att Macchiarini har stort ansvar i det inträffade men att sjukhusledningen tar fullt ansvar för att deras system varit felaktigt, bland annat att förberedelserna inför operationerna inte varit tillräckliga och reglerna inte följts.

– Vi har tidigare sagt att dessa operationer var en sista utväg, en så kallad vital indikation. Det har utredningen visat varit fel. Vi skulle ha sett dessa operationer som klinisk forskning, säger Melvin Samsom.

Två chefer får timeout

Två klinikchefer som varit delaktiga får också ta en timeout tills vidare från sina jobb, meddelar Samsom.

Nina Nelson Follin, chefsläkare och direktör för patientsäkerhet, säger också att sjukhuset ska titta vidare på fyra andra patienter som behandlats av Macchiarini. Dessa har dock inte fått en konstgjord luftstrupe.

– Vi har sett att det finns oklarheter i behandlingen på dessa fall och kommer därför titta vidare på dem, säger hon.

Tredje fallet Lex Maria-anmäls

Det tredje fallet gällande en person som opererats ska nu också Lex Maria-anmälas.

Samsom meddelar också att kulturen på sjukhuset måste förbättras och att man ska arbeta med att göra det lättare för visselblåsare att anmäla, eftersom det tidigare har funnits en kultur där personalen håller varandra om ryggen.

  • Arbete med ledarskapsfrågor såsom en öppen kultur och förtydligande av ansvar.
  • Installerar en visselblåsartjänst som komplement till andra system.
  • Stärkt process kring samrekrytering med Karolinska Institutet där sjukhusets ansvar klargjorts.
  • Utvecklat intern rutin vid start av kliniska studier.
  • Ansvar för följsamhet till lagar och regler har tydliggjorts i sjukhusledningen och med alla verksamhetschefer.
  • Sjukhuset granskar de övriga operationer som Paolo Macchiarini genomfört på sjukhuset mellan 2010-2013.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet