KU:s ordförande Andreas Norlén (M) och utskottets vice ordförande Björn von Sydow (S). Foto: TT

KU ska begära ut Säpos förundersökning

Uppdaterad
Publicerad

I dag startade konstitutionsutskottet sin granskning om hur nuvarande och tidigare regering hanterat turerna kring Transportstyrelsens IT-upphandling. Säpos förundersökning kommer att vara en viktig del i KU-granskningen, enligt utskottets vice ordförande.

När förhandlingarna i dag drog igång sade vice ordförande i konstitutionsutskottet, Björn von Sydow, att det kan bli bli en långdragen process. Bland annat på grund av att KU vill använda en granskning av Transportstyrelsens outsourcing av IT-driften. Granskningen har beställts av regeringen och ska vara klar 31 januari nästa år.

KU:s vice ordförande Björn von Sydow (S) säger att Säpos förundersökning och regeringens egen utredning kommer att vara viktiga underlag i granskningen.

IT-skandalen

– Vi räknar också med att begära in Säpos förundersökning, och den tror vi kommer ge underlag för fortsatta frågor till regeringskansliet, säger han till SVT Nyheter.

LÄS MER: KU granskar ministrar efter IT-skandalen

Hoppas få se hela Säpos förundersökning

Säpos förundersökning har redan återgetts i en rad medier, i den version som Säpo har ansett går att lämna ut med tanke på sekretesskydd.

– Vi hoppas att få tal del av förundersökningen omaskad, säger KU:s ordförande Andreas Norlén till TT.

Norlén säger att de frågor som nu, i skriftlig form, skickas till regeringskansliet handlar om att få svar på när och hur information om det som föregick på Transportstyrelsen kom till regeringskansliet och vilka, om några, åtgärder som vidtogs då.

Någon gång nästa år kommer processen vara klar enligt Björn von Sydow, och tidigast till våren. Därefter behöver KU, enligt von Sydow, ”månader, veckor åtminstone” för att komma till slutsatser om någon minister har agerat felaktigt.

DETTA HAR HÄNT: Transportstyrelsens IT-affär

Viktigt möte i försvarsutskottet

Även försvarsutskottet har i dag sammanträde om IT-skandalen. Försvarsdepartementets statssekreterare Jan Salestrand och överbefälhavare Micael Bydén är kallade till utskottet. Den utfrågningen kan få betydelse för om oppositionen ska driva igenom en misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Det var i slutet av juli som de fyra Allianspartiernas ledare meddelade att de tänker väcka misstroendeförklaring mot tre statsråd till följd av skandalen. Nu har infrastrukturminister Anna Johansson (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) fått lämna sina jobb – men hotet mot Hultqvist (S) hänger kvar och kan realiseras när riksdagen öppnas igen.

LÄS MER: Här pressas ministern om IT-skandalen

Alliansledarna har lämnat en öppning för att dra tillbaka hotet om nya uppgifter kommer som förändrar bedömningen av Hultqvists agerande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet