Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Amanda Lind, (MP) kultur-och demokratiminister, svarade på tittarnas frågor i Morgonstudion. Foto: Morgonstudion

Idrottsministern hoppas äldre ungdomar ska kunna idrotta snart

Uppdaterad
Publicerad

Idrotts- och kulturaktiviteter för små barn har fått dra igång igen, men ungdomar på gymnasiet får fortfarande inte idrotta inomhus.

– Så snart som smittläget möjliggör det vore det bra om även äldre ungdomar kan komma igång igen, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP).

Förra veckan öppnade regeringen för att barn födda 2005 och senare ska få börja med sina fritidsaktiviteter igen, såsom idrott inomhus. För ungdomar på gymnasiet är det dock fortsatt idrott utomhus som gäller.

– Det är klart att det skulle betyda mycket även för de äldre ungdomarna att komma igång igen, men det har var de steg FHM och vi bedömde att vi kunde ta nu. Ett år för ett litet barn är jättemycket, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) när hon gästade SVT:s Morgonstudion för att svara på tittarnas frågor om restriktionerna.

– Så snart som smittläget möjliggör vore det bra om även äldre ungdomar att komma igång igen, säger Lind.

Hon uppger att regeringen nu försöker harmonisera de regler som gäller.

– Det vi gjort nu är att lätta på restriktionerna för de allra minsta för att få så mycket normalitet som möjligt. Vi är inne i en fas där vi kan börja harmonisera olika krav och restriktioner men med försiktighet, säger kulturministern.

Utesluter inte fler åtgärder

Den nya pandemilagen ger möjlighet till att reglera hur det ser ut bland annat på gym, förändras smittläget kan man dock komma att stänga inomhusanläggningar uppger Amanda Lind.

– Vi utesluter inte att det kan komma att behövas skarpare åtgärder. Vi följer smittläget varje vecka, säger Amanda Lind.

Hör mer i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet