Erik Fichtelius blir nyriksbibliotikarie. Det aprilskämtet lästes upp i Kulturnyheternas sändning den första april. Foto: Johan Bergmark/UR

Kulturnyheternas svar på aprilskämtet: ”Förstås pinsamt”

Uppdaterad
Publicerad

I SVT:s sena kvällssändning av Kulturnyheterna den första april blev det fel. Ett av telegrammen var ett aprilskämt, något som redaktionen inte hade koll på.

– Det är förstås pinsamt. Det brast i faktakoll, säger Kulturnyheternas tillförordnade projektledare Anders Silvergren Blåder.

Nyheten, eller rättare sagt aprilskämtet, publicerades i Biblioteksbladet under dagen.

Telegrammet som lästes upp i Kulturnyheternas kvällssändning 21.30 den första april handlade om att Erik Fichtelius, journalist och tidigare chef för Utbildningsradion, hade utsetts till ny riksbibliotekarie. Detta är alltså inte sant. Fichtelius har däremot arbetat vid Kungliga biblioteket i Stockholm med att ta fram den nationella biblioteksstrategin.

– Vi brukar sällan ha anledning att rätta sakfel, tack och lov, men här går vi på ett skämt. Då får vi stå med skammens rodnad på kinderna, säger Anders Silvergren Blåder, t.f. projektledare för Kulturnyheterna.

I de närmsta sändningarna kommer nu Kulturnyheterna att ha med en rättelse.

– Det vi gör ska vara korrekt, även om det är första april, säger Silvergren Blåder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.