Kung Carl XVI Gustaf: Vi måste ställa in oss på att stanna hemma

Uppdaterad
Publicerad

Covid-19 har Sverige och världen i sitt grepp och nu måste vi agera ansvarsfullt och osjälviskt. Det är en skyldighet vi alla har vårt land. Det säger Sveriges kung Carl XVI Gustaf i en tv-hälsning till det svenska folket.

Med anledning av covid-19-pandemin sände SVT i kväll en hälsning från Kung Carl XVI Gustaf innan Rapports 19.30-sändning. Hälsningen kommer från Stenhammars slott i Sörmland, där kungen och drottningen sedan en tid tillbaka befinner sig.

– En civil mobilisering är inledd. Jag tänker då främst på hälso- och sjukvården. Där arbetar nu anställda och volontärer, tillsammans, för att rädda så många liv som möjligt. Det är en stor uppgift. Det krävs mod. Och det kommer att krävas uthållighet. Till alla er som deltar i detta viktiga arbete vill jag rikta mitt djupt kända tack, sa kungen.

”Måste acceptera”

Kung Carl XVI Gustaf lyfte också fram hur pandemin slår mot svenska företag, jobb och hela ekonomin.

Han påminde också om de uppoffringar som nu måste göras under påsken.

– För mig, och för många i vårt land, är påsken en viktig och efterlängtad helg. Det är en tid då man gärna vill resa och kanske umgås med släkt och vänner. Många går i kyrkan. Men en del av detta kommer inte att vara möjligt denna påsk. Det måste vi acceptera. Vi måste tänka om, ställa in oss på att stanna hemma.

– Det kan kännas tråkigt. Men det kommer fler påskhelger! För de flesta av oss handlar det trots allt om ganska små uppoffringar. Inte minst om man jämför med att bli allvarligt sjuk, att förlora en vän eller en familjemedlem. Jag tänker i dag särskilt på alla barn i vårt land som nu riskerar att förlora far- och morföräldrar. Och att gå miste om den trygghet och erfarenhet som de kan erbjuda.

”Sätter du dig själv i första rummet?”

Kung Carl XVI Gustaf uppmanade därefter alla svenskar att nu agera ansvarsfullt och osjälviskt.

– Den skyldigheten har vi alla i vårt land. Var och en av oss. Tänkte jag på mina medmänniskor? Eller satte jag mig själv i första rummet? De val vi gör i dag ska vi leva med, länge. De kommer att påverka många.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.