2015 var Stephen Hawking i Sverige för att delta i Hawking Radiation Conference. Foto: TT

Kungahuset om Stephen Hawkings död: Stor sorg

Publicerad

Kungahuset sörjer Stephen Hawkings bortgång. Fysikern besökte Sverige på hösten 2016, något som blev en av hans sista utlandsresor.
– Kungen och drottningen och även kronprinsessparet har uttryckt sin stora sorg, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till SVT.

Tidigt i morse informerades kungafamiljen om Stephen Hawkings död.

– De tycker att det är oerhört sorgligt. Både kungaparet och kronprinsessparet har träffat honom och han var verkligen en framstående forskare, säger Margareta Thorgren.

Det var i samband med en kampanj som kronprinsessan Viktoria och prins Daniels stiftelse Generation Pep gjorde 2016 som Stephen Hawking senast besökte Stockholm och kungliga slottet.

Kronprinsessparet träffade även Hawking i Cambridge förra året och 2015 var han i Sverige för att delta i Hawking Radiation Conference.

”En fantastisk man”

Margareta Thorgren berättar om kungafamiljens intryck av Hawking:

– De tyckte att han var en fantastisk man som har gjort stora framsteg. En beundrandsvärd man helt enkelt, säger hon.

Samarbetet handlade om att skapa uppmärksamhet kring faror kopplade till inaktivitet och stillasittande.

Under dagen kommer hovet att uppmärksamma och hedra Stephen Hawkings bortgång i sina digitala kanaler, på kungahusets uppdrag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer