Fysikern Stephen Hawking är död

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiska fysikern Stephen Hawking är död. Hawking, som forskade kring universums hemligheter, blev känd långt utanför forskarvärlden. Stephen Hawking blev 76 år.

– Vi är hemskt ledsna över att vår älskade far har gått bort i dag, skriver hans barn i ett uttalande till den brittiska nyhetsbyrån PA. Han var en fantastisk forskare och en man utöver det vanliga.

Vår tids Einstein

Stephen Hawking brukade betraktas som vår tids Einstein, och har ibland nämnts som en potentiell kandidat till nobelpriset.

När Universitetet i Cambridge gjorde hans doktorsavhandling tillgänglig online i oktober 2017 var intresset att ladda ner den så stort att universitetets sajt krachade.

Stephen Hawking är känd för sin forskning kring svarta hål. Han blev känd utanför forskarkretsarna genom den populärvetenskapliga boken ”A Brief History of Time”, på svenska ”Kosmos – en kort historik” som handlar om universums ursprung och utveckling.

– Svarta hål är mer bisarra än något som författarna som skriver science fiction kunde ha tänkt ut på egen hand, sade Hawking när han föreläste i Stockholm i augusti 2015 om sitt specialområde.

Levde med ALS i över 50 år

Men han blev också känd på grund av sitt levnadsöde — han levde med nervsjukdomen ALS i över 50 år och kunde bara kommunicera med omvärlden via en specialkonstruerad dator.

”Jag får ofta frågan hur jag känner kring att leva med ALS. Svaret är, inte så mycket. Jag försöker att leva ett så normalt liv som möjligt”, skrev Hawking en gång.

På 1960-talet, när Britten fick diagnosen ALS, var detta lika med en medicinsk dödsdom och han gavs bara två år att leva. Senare visade det sig att det var en långsam variant av den ärftliga sjukdomen britten Hawking drabbats av.

”Hans mod och motstånd tillsammans med hans briljans och humor har inspirerat människor över hela världen”, skriver familjen, och fortsätter:

”Han sade en gång: 'Det här skulle inte vara mycket till universum om det inte också var ett hem för människor du älskar'. Vi kommer alltid att sakna honom”.

Stephen Hawking blev 76 år.

Fakta: Stephen Hawking

Stephen Hawking föddes 1942 i Oxford i England. Han doktorerade i kosmologi vid universitetet i Cambridge 1965. Ungefär samtidigt fick han besked om att han hade ALS.

Trots att han blev totalförlamad var Hawking allmänt erkänd som en av vår tids största fysiker och fortsatte att forska inom sina specialområden.

Han har varit gift två gånger och lämnar tre barn efter sig.

Källa: biography.com

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.