Kung Carl XVI Gustaf firar 40 år på tronen. Foto: Scanpix

”Kungen har fått nog”

Uppdaterad
Publicerad

Kungen har fått nog. Det menar historikern Christoper O’Reagan.

– Jag kan känna empati med honom, vem skulle inte få nog om han kallats ”knugen” av hela svenska folket.

På söndag är det 40 år sedan en 27-årig Carl Gustaf tog över den svenska tronen. Och det är en kung som kritiserats för allt från strippskandaler och ironiska och otrevliga uttalanden mot journalister som nu åker på 40-årsturné landet över. Men trots kritiken har kungen lyckat lotsa monarkin genom dess lägsta lågkonjunktur någonsin, menar historikern Christoper O’Reagan.

– Kanske valspråket ”För Sverige i tiden” inte bara är tomma ord. Hans tid som regent har ändå speglat den tid vi har, hans barn har fått en vanlig uppfostran, säger historikern.

Kungen firar 40 år

– Och de fick gifta sig av kärlek, tillägger Karin Lennmor, chefredaktör på Svensk damtidning.

Drack drinkar med pressen

Men enligt henne blev Carl Gustaf kung alldeles för tidigt och fostrades med gamla värderingar av hans farfar och prins Bertil.

– Han hade inte hunnit fostras klart utan fick en riktig rivstart, det kan vara en av förklaringarna till att han är så obekväm med journalister. Jag kan känna en stor ömhet för honom att han känner sig så trängd och nervös, säger Karin Lennmor.

Lennmor pekar på att kungen inte förstått att man granskar politiker och kungligheter på ett annat sätt i dag men att hon minns en annan sida av kungen från sin tid som hovreporter på 1980-talet.

– Om man vänder på myntet så finns det en varm sida, en kung som älskar bilar och är duktig på att laga mat. Det var helt annorlunda på 80-talet, vi reportrar bjöd in kungaparet på drinkar och de kom och sa till oss ”allt som sägs här är off the record”.

Dömd av folket

Enligt Christopher O’Reagan är det förståeligt att kungen bemöter pressen på det sätt han gör.

– Det är ett resultat av någon som har fått nog efter en allt mer aggressiv press som inte alltid har varit välgrundad i saklighet. Kungen har dömts av folket när det kommer till strippskandalen trots att all rättspraxis säger att man är oskyldig tills motsatsen bevisats och det har den inte gjort här. Vem skulle inte få nog efter att ha retats för sin ordblindhet och bli knugen med hela svenska folket, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kungen firar 40 år

Mer i ämnet