Kung Carl Gustaf öppnar det nya vikingamuseet ”Vikingaliv” på Djurgården i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kungen i vikingahjälm blev snackis

Uppdaterad
Publicerad

Kung Carl Gustaf tog på sig vikingahjälm och invigde det nya museet ”Vikingaliv” på Djurgården i Stockholm under fredagen. Nu uppmärksammas bilderna på kungen av många på sociala medier.

Kungaparet var på plats när det nya museet Vikingaliv på Djurgården invigdes. Innan kungen klippte band så passade han på att prova en vikingahjälm.

– Historien är rörlig materia. Genom forskning och ny teknik gör vi ständigt nya upptäckter om vårt förflutna, sa kungen i sitt invigningstal.

I dag är det många som uppmärksammar bilderna från invigningen på sociala medier.

”När verkligheten överträffar dikten”, ”När kungen är kung” och ”Go Kungen!” är några av kommentarerna.

LÄS MER: Vikingaliv slår upp portarna – men kan det kallas museum?

Kung Carl Gustaf iförd vikingahjälm, med drottning Silvia bredvid. Foto: TT
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia åker turen, Ragnfrids Saga, en 11 minuter lång vikingafärd, under invigningen av det nya vikingamuseet ”Vikingaliv” på Djurgården i Stockholm. Foto: TT
Kung Carl Gustaf klipper band och inviger det nya vikingamuseet ”Vikingaliv”. Foto: TT
LG Nilsson, gestaltningsansvarig, visar vikingen som tagits fram med hjälp av DNA-teknik för kung Carl Gustaf och drottning Silvia. Foto: TT

Även på SVT Nyheters Facebook-sida har bilderna på ”Vikingakungen” engagerat och både hyllats och hånats. Följ diskussionen och läs alla kommentarer här.

2.000 kvadratmeter vikingamuseum

Museet Vikingaliv är det första i Sverige som är helt tillägnat vikingatiden. På över 2.000 kvadratmeter visas de senaste upptäckterna om Vikingatiden och hur det var att leva som viking.

LÄS MER: Ny turistattraktion öppnar på Djurgården

Huvudattraktionen är Ragnfrids Saga, en 11 minuter lång vikingafärd med en berättelse om livet på vikingatiden.

– Vikingaliv är ett starkt historiskt tillskott i Stockholms kulturliv, säger Elin Karlsson, vd Vikingaliv, enligt ett pressmeddelande.

– Vikingar förknippas med Sverige över hela världen och nu gäller det att etablera detta fantastiska museum där fakta och saga möts på ett spännande sätt. 

Vikingaliv ligger på Djurgården i Stockholm mellan Vasamuseet och Gröna Lund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.