Kronprinsessan och kungen i möte med Mats Löfving och Stefan Hector från Polisens nationella operativa avdelning NOA. Foto: Henrik Garlöv, Kungliga Hovstaterna

Kungen om skjutningarna: ”Oron delas av mig”

Uppdaterad
Publicerad

Många svenskar har tagit mycket illa vid sig av de senaste dagarnas skoningslösa skjutningar. I dag uttrycker även kung Carl XVI Gustaf sin bestörtning:

– Oron som dessa dåd väcker hos allmänheten delas av mig och min familj, skriver kungen på sitt officiella instagramkonto.

Både kungen och kronprinsessan Victoria blev på torsdagen orienterade om läget när de högsta cheferna på NOA, Polismyndighetens nationella avdelning, besökte slottet.

Polischeferna Mats Löfving och Stefan Hector informerade statschefen om hur polisen och andra nu myndigheter arbetar för att förhindra ytterligare sprängdåd och skjutningar.

Uttrycker sitt stöd

Efter mötet gjorde kungen följande uttalande, som bland annat publicerades på Instagram:

”Den oro som dessa dåd väcker hos allmänheten delas av mig och min familj. Vi vill uttrycka vårt deltagande med drabbade och samtidigt framföra vårt stöd till polisen och andra myndigheter i deras fortsatta arbete.”

Enligt Hovstaternas informationschef Margareta Thorgren skedde det det slutna mötet på kungens eget initiativ:

– Han är mycket mån att visa  svenska folket att han delar oron över våldet i samhället och vill uttrycka sitt deltagande med de människor som drabbas av det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.