Kronprinsessan Victoria med prins Oscar i famnen vid firandet av kungens 70-årsdag. Foto: TT

Kungligt dop med traditioner

Uppdaterad
Publicerad

När det i veckan blir prinsdop i Slottskyrkan på kungliga slottet väntas återigen stort intresse från omvärlden, inte minst Tyskland. Och för den som är intresserad av kungliga traditioner finns det flera hemliga trådar att nysta i, enligt de insatta.

Gästlistan och vilka som utses till faddrar är mest intressant som symboler för vilka kungahus familjen Bernadotte vill ha närmre relationer till.

– Victoria ska bli drottning så hon måste välja kungliga faddrar till sina barn. Hon är själv fadder till många kungligheter i Europa. Man bygger allianser och det har man gjort i hundratals år. Symboliken är i sådana här fall mycket viktig, även om det idag snarare har ett pr-värde, säger Roger Lundgren, chefredaktör för Kungliga magasinet.

Många kungliga gäster

Han gissar att minst ett par kungligheter blir faddrar, däribland norska kronprinsessan Mette-Marit och danske prins Frederik, tillsammans med prinsessan Madeleine och en vän till prins Daniel.

På samma sätt måste kronprinsessan Victoria till skillnad från sina syskon ha fler kungligheter på gästlistan. Vilka gäster som kommer är ännu inte offentliggjort, men enligt hovet blir det sannolikt en lika lång gästlista som till prinsessan Estelles dop. I år kan det även bli mer liv och rörelse i kyrkan eftersom den växande skaran av kungens barnbarn får vara med i kyrkan under ceremonin.

Vatten från Öland

Insatta talar även om hur de traditioner kungafamiljen värnar anas i detaljerna. Som dopklänningen som gått i arv i familjen Bernadotte och dopvattnet som hämtas från en källa på Öland – en tradition som kungaparet inledde vid kronprinsessans dop 1977.

Sedan dess har alla kungabarnen döpts i öländskt vatten.

Estelle gillas i Tyskland

I Tyskland är intresset mycket större för det svenska prinsdopet än för exempelvis statsminister Stefan Löfvens regeringsombildning. Enligt tyska journalisten Ulrike McCullough började det med att Silvia gifte sig med kungen och därefter har intresset levt kvar. Prinsessan Estelle är särskilt populär.

-Allt som händer inom familjen är glamouröst och det har varit många positiva nyheter som gör just svenska kungafamiljen så populär. I jämförelse med allt negativt som händer i världen så kan det vara välkommet att ta del av en perfekt värld, den bild av lycka och rikedom som man får när man följer den här familjen, säger hon.

Efter dopceremonin tar prinsessan Victoria och prins Daniel emot inbjudna gäster som vill gratulera barnet och överlämna dopgåvor och det bjuds på lunch på Slottet. Officiella gåvor överlämnas av talman, statsminister, riksmarskalk och Skånes landshövding, då prins Oscar är hertig av Skåne.

Prinsdopet i SVT

Visa

SVT sänder live från prins Oscars dop i SVT1 och i SVT Play på fredag den 27 maj. Dopsändningen börjar klockan 11:30 och pågår fram till klockan 13:00. Kommentatorer är John Chrispinsson och Roger Lundgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sveriges nya prins

Mer i ämnet