Kurdo Baksi: Ett besök av kungen betyder mycket i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Journalisten Kurdo Baksi är en av de som engagerat sig i Gui Minhais öde. Han tror att ett besök av kungen i Kina skulle kunna bidra till en snabbare frigivning. – Kina är ett land med stor respekt för auktoriteter, säger han.

På årsdagen av Gui Minhais gripande tidigare i höst förespråkade Kurdo Baksi i en debattartikel i Expressen att man borde låta kungen rycka in när protesterna från människorättsorganisationer, EU och Sveriges regering inte har hjälpt.  

– Ett besök av kungen skulle givetvis betyda mycket, inte minst för Kinas ambassadör i Stockholm som har jobbat länge för att kungen ska åka till Kina, säger Kurdo Baksi.

Försvunna förläggaren Gui Minhai

Hjälpte till i Irak 1993

Det har gått mer än tre år sedan bokförläggaren Gui Minhai greps men han har fortfarande inte fått någon rättslig prövning för det han anklagas för.

– Stefan Löfven var där förra året och talade med Kinas president om Gui Minhais frihet men det hjälpte inte. Därför tror jag att en ansvarsfull resa av kungahuset skulle betyda mycket. Kungen har tidigare räddat svenskar som var frihetsberövade i Irak 1993. Då var det svenska ingenjörer som greps och kungen hjälpte till genom att skicka brev till Saddam Hussein, säger Kurdo Baksi.

Nytt angrepp från ambassadören

Enligt SVT:s uppgiftslämnare har det kommit signaler till UD och Hovet om att en process för Gui Minhais frigivining var på gång. Men i en intervju i Svenska Dagbladet den 20 november gick ambassadören till nytt angrepp på Gui Minhai. 

– Jag kan inte förstå hur vissa svenska politiker och en del media bara kan bortse från hans brottslighet och dåliga personlighet. Man vill pressa Kina att frige honom, sade ambassadören Gui Congyou bland annat. 

Humanitär fråga

Enligt Hovet är orsaken till den inställda resan det osäkra läget kring regeringsbildningen. Och i sin roll som monark ska kungen inte heller agera i politiska frågor.

Men Kurdo Baksi tycker att fallet Gui Minhai främst är en humanitär fråga.

– Det är en svensk medborgare som är frihetsberövad för att han publicerat böcker, som inte får en rättegång och inte får träffa sin familj, säger Kurdo Baksi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunna förläggaren Gui Minhai

Mer i ämnet