Foto: Scanpix

Kvarts miljard av skolpengen till bankerna

Publicerad

De tio största friskoleföretagen betalade över en kvarts miljard av skolpengen i räntor till bankerna det senaste året. Det visar SVT:s fortsatta granskning av friskolor. Och det är de riskkapitalägda skolorna som har de största lånen.

SVT har gått igenom redovisningen det senaste året för landets tio största friskoleföretag.Genomgången visar på stora skillnader mellan olika skolor, och att det totalt rör sig om 287 miljoner kronor i räntor, på ett enda år – drygt en kvarts miljard.

Sammanlagt hade skolkoncernerna lån på tre miljarder kronor.

SVT granskar friskolor

Några skolkoncerner är nästan helt obelånade och har mycket låga räntekostnader.Grundskolekoncernen Prolympia, som ägs av John Bauerkoncernens grundare Rune Tedfors, betalade inte en enda krona i ränta det senaste året. Gymnasiekoncernerna Jensen Education och Thorengruppen,  och de västsvenska Fridaskolorna, hade alla räntekostnader under 100.000 kronor.

Några betalade lite mer. Kunskapsskolan som ägs av Peje Emilsson hade räntekostnader på 13 miljoner kronor.

Riskkapitalisterna lånar mest

Men det är de riskkapitalägda skolföretagen som låter de verkligt stora beloppen gå till räntor. John Bauerskolorna, som gick i konkurs i juni 2013, betalade 24 miljoner i räntor på sina lån 2012.

Den förlusttyngda koncernen Praktiskas ägarbolag Vindora Holding, betalade också 24 miljoner i räntor. Praktiska ägs sedan 2010 till största delen av det norska riskkapitalbolaget FSN.

Den allra största skolkoncernen, Academedia, som ägs av det Wallenbergstyrda riskkapitalbolaget EQT, betalade hela 223 miljoner i räntor förra året.

Totalt blir det 287 miljoner i räntor från skolkoncernerna på ett år. Den allra största delen gick till bankerna.

Helt i sin ordning tycker naturligtvis bankerna. Deras företrädare, vd:n för Bankföreningen, är den före detta socialdemokratiska utbildningsministern Thomas Östros.

– Politiker har bestämt att vi ska ha företag inom skolan. Och då får vi också företagsbeteende, säger han till SVT.

Ökande skulder

Den största friskolekoncernen Academedia har över två miljarder i skulder. Belåningen har ökat därför att man ständigt köper upp nya skolor för lånade pengar. Förra räkenskapsåret köpte Academedia Pysslingen för 688 miljoner kronor.

När skolföretag byter ägare betalar köparen ofta inte med egna pengar, utan med lån. Det betyder att räntor och eventuella amorteringar betalas med skolpengen. Men när det är dags att sälja, tar ägaren hand om pengarna själv.

Som politiker kallade Thomas Östros riskkapitalbolag för kortsiktiga och destruktiva för ekonomin. Men som Bankföreningens VD försvarar han riskkapitalbolagen och deras belåning.

Skulle då han vilja ha sina barn i en skola som betalar 200 miljoner i räntor, istället för till lärare och utbildning?

– Jag har många synpunkter på friskolor, men Bankföreningen har inte det, säger Thomas Östros.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar friskolor

Mer i ämnet