Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ de hemliga pengarnas väg i klippet – från den ryska fonden till juristerna i Sverige och andra länder. Foto: Simon Krona

Kvinna gripen i Danmark – efter avslöjande om rysk spionfond

Publicerad

Danska säkerhetspolisen PET har gripit en kvinna misstänkt för samröre med utländsk underrättelsetjänst. Gripandet kommer efter avslöjandet om den ryska statsfonden Pravfonds hemliga pengaflöden.

Fonden Pravfond har de senaste decenniet slussat in pengar till Sverige och Europa – som bland annat gått till påverkansoperationer och desinformation. Samtidigt har organisationen nära band till rysk underrättelsetjänst.

Det kunde SVT Nyheter och Göteborgs-posten nyligen avslöja i ett internationellt samarbete.

I Danmark har säkerhetspolisen PET agerat efter granskningen. På tisdagen greps en kvinna som, enligt danska DR, under flera år fått pengar från den ryska fonden.

– Det är relaterat till rapportering i flera europeiska medier om en rysk statsfond och är inte relaterat till valet till EU-parlamentet som just avslutats, uppger PET i en kommentar till DR.

Driver juridiskt center

Kvinnan, som är rysk medborgare, driver bland annat ett juridiska rådgivningscenter och är en central person i det ryska samfundet i Danmark.

– Misstankarna mot henne handlar bland annat om att möjliggöra för en utländsk underrättelsetjänst att verka i Danmark – samt samarbete i att bedriva påverkansverksamhet, uppger PET till DR.

Kvinnan kommer troligtvis att släppas efter förhör.

Frontperson i Sverige har lämnat

I Sverige har Ryska riksförbundet, och föreningar kopplade till förbundet, fått pengar utbetalade från Pravfond. Kontaktpersonen för Sverige har dock utvandrat till Ryssland och har inte gått att nå för en kommentar.

Svenska säkerhetspolisen, Säpo, vill inte kommentera det danska gripandet men uppger att de kontinuerligt vidtar ”åtgärder för att på olika sätt reducera Rysslands möjlighet att bedriva säkerhetshotande verksamhet”.

EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, kommenterade förra veckan granskningen.

– Det här är ytterligare ett bevis på att Ryssland försöker manipulera information och påverka vårt samhälle. Vi kallar det sedan många år för hybridattacker mot vår demokrati, mot vårt samhälle, sa hon till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.