• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. För mer information lyssna på P4 Sveriges Radio eller gå in på Lekebergs kommuns hemsida. Läs mer

Det var 2008 som Urban Ahlin anmäldes för sexuella trakasserier av en kvinnlig medarbetare. Foto: TT

Kvinnan bakom anmälan mot Ahlin: Socialdemokraterna väntade tio år för länge

Publicerad

En extern konsult ska utreda anklagelserna mot Urban Ahlin (S).  Men medarbetaren som anmälde talmannen för sexuella trakasserier 2008 säger att Socialdemokraterna väntat tio år för länge.
– Jag är glad att man nu öppnar för att ta detta på större allvar, säger kvinnan.

Under fredagen meddelade Socialdemokraterna att en extern konsult anlitats dit man kan vända sig för att berätta om sexuella trakasserier och kränkningar, bland annat gällande anklagelserna mot riksdagens talman Urban Ahlin (S), rapporterar Dagens Nyheter.

I Rosenbad träffade samtidigt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) representanter från arbetsmarknadens parter med anledning av #metoo. Många av vittnesmålen och övergreppen har skett på jobbet och därför var syftet att diskutera hur problemet ska hanteras bättre på arbetsplatserna. Och detta är något som inte fungerat särskilt bra inom Socialdemokraterna, konstaterar Ylva Johansson efter de senaste anklagelserna som riktats mot Urban Ahlin.

– Uppenbarligen inte. Jag tror alla arbetsplatser, partier och organisationer själva också måste förbättra sitt arbete. Socialdemokraterna är också en arbetsgivare, säger Johansson.

Flera vittnesmål inom partiet

Jämställdhetsminister Åsa Regnér vill se en kultur som främjar jämställdhet på varje arbetsplats, även på det egna partiet.

– Det socialdemokratiska partiet är precis som andra organisationer. Det är inte felfritt. Och har man kunskap om sånt här så ska man ta det på allvar, säger hon.

En granskning som Dagens Nyheter har gjort visar att det är flera kvinnor i Socialdemokraterna som upplevt att Urban Ahlin under många år kränkt och trakasserat medarbetare. SVT Nyheter har pratat med flera S-kvinnor som tycker att beskrivningen av honom stämmer.

Men det finns också personer som menar att Ahlin är krävande och konfrontatorisk, och att det kan tolkas som kränkande.

”Allt som jag berättat stämmer”

Det var 2008 som Urban Ahlin anmäldes för sexuella trakasserier av en kvinnlig medarbetare. Socialdemokraternas dåvarande gruppledare Sven-Erik Österberg utredde anklagelserna och gav honom en reprimand för att han agerat olämpligt. Österberg kom då fram till att det inte handlade om sexuella trakasserier.

SVT Nyheter har pratat med kvinnan som står fast vid sina anklagelser, som bland annat återgetts i Dagens Nyheter och tidigare även rapporterats 2010.

– Allt som jag berättat stämmer. Det är tråkigt att man inte tog utredningens uppgifter på allvar när man uppenbarligen kom fram till att jag varit utsatt för Urban Ahlin, säger hon.

Kvinnan uppger att hon snabbt märkte att Ahlin var sexuellt intresserad. Det började, enligt henne, först med sms och eskalerade under en officiell arbetsresa de gjorde tillsammans.

Ahlin: Det är falska rykten

När hon återvände från resan anmälde hon Ahlin till partiets kanslichef. Ärendet togs på allvar av chefen och slutade med en reprimand. Kvinnan hade förväntat sig mer konsekvenser.

Urban Ahlin har hela tiden förnekat att detta ska ha hänt. Även nu.  

– Det är falska rykten mot mig som jag kraftfullt dementerar, säger han.

Kvinnan menar att Socialdemokraterna känt till vad som hänt i alla år, utan att agera.

– Men de sätter honom som talman. Så det fungerar inte riktigt i praktiken att man ska ta sexuella trakasserier på allvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet