Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s meteorolog Nitzan Cohen ger en långtidsprognos för de kommande, delar av landet kan få en vit jul.

Kylan breder ut sig – finns hopp om vit jul i delar av landet

Uppdaterad
Publicerad

Kallt vinterväder och snö på många platser väntar under de kommande två veckorna, enligt SVT:s långtidsprognos.

SVT:s meteorolog Nitzan Cohen menar att delar av Sverige kanske får en vit jul, men flaggar samtidigt för mildare temperaturer under julveckan.

Vi går en kall december till mötes och stora delar av landet kan under de närmaste veckorna se fram emot riktigt vinterväder, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen i Morgonstudion.

Enligt långtidsprognosen kommer norra Sverige efterhand få ett kallare väder under nästa vecka. Den mellersta och södra delen av landet får ett mer ostadigt och lågtryckbaserat väder med snöblandat regn.

Kallt väder nästa vecka

Under vecka 50 ser kylan ut att breda ut sig över hela landet. I norra Sverige kan det bli temperaturer på minus 30 grader och i söder kring minus fem till tio grader.

– Det kommer troligtvis att präglas av en sydlig lågtrycksbana med passerande regnoväder som övergår alltmer i snö när man kommer in över Östeuropa och Ryssland. Samtidigt får vi kallt vinterväder ganska bestående, säger Nitzan Cohen i Morgonstudion.

Enligt honom tyder detta på att det kan bli snöbyar i de östra delarna av landet.

Hopp om vit jul

När vi sedan går in i julveckan ser vädret dock ut att slå om och bli mildare och ostadigare.

– Kanske blir det en vit jul, men om man tittar mot vecka 51 så finns en tydlig tendens att grönlandsblockeringen försvagas och det kan släppa upp mer mildluft söderifrån. Det kan bli plusgrader och definitivt dämpad kyla. Vissa delar av landet kommer att få snö under den vecka som leder fram till julhelgen, säger Nitzan Cohen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.