Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Liberalernas Johan Pehrson om Aftonbladets avslöjande: ”Skäms inte – jag har ett tydligt minoritetsägarintresse” Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Miljardsatsar på ordningsvakter och säkerhet – äger delar av säkerhetsbolag

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas partiledare Johan Pehrson har länge drivit på frågan om att staten ska satsa på fler ordningsvakter, samtidigt har han själv ekonomiska intressen i företag i säkerhetsbranschen som erbjuder vakter, det skriver Aftonbladet.

– Jag skäms inte för att jag varit med och drivit företag. Jag befinner mig i dag på rejält armlängds avstånd från detta och har ett tydligt minoritetsägarintresse, säger Johan Pehrson till SVT Nyheter.

Att det offentliga ska använda sig av ordningsvakter i högre grad än nu har varit en fråga på agendan för Liberalerna. Bland annat vill L betala 1,8 miljarder kronor till kommuner som satsar på kommunala ordningsvakter, en summa som avser tiden fram till 2024.  

Nu berättar Aftonbladet att partiledare Johan Pehrson äger cirka tio procent av KB18 Företagsförädling, som driver en handfull företag. Ett av dem, bevakningsföretaget Securus erbjuder säkerhetsvakter.

Johan Pehrson menar att det behövs fler politiker som driver företag och som har andra erfarenheter än politik.

– Jag skäms inte för att jag varit med och drivit företag. Jag befinner mig i dag på rejält armlängds avstånd från detta och har ett tydligt minoritetsägarintresse, säger Johan Pehrson till SVT Nyheter.

– Johan Pehrson är delägare i bolaget, men inget annat. Han har sedan han lämnade sina uppdrag hos oss fokuserat på att skapa värden i riksdagen snarare än i KB18, säger Salomon Bekele som är styrelseordförande för KB18 Företagsförädling till Aftonbladet. 

“En fördel i arbetet” 

Tidningen har sökt partiledaren, men han har avböjt intervju. I en skriftlig kommentar skriver han följande.  

”Jag är stolt över mina tidigare erfarenheter som företagare och är övertygad om att det är en fördel i arbetet med att ta fram ny politik. Sedan jag återgick till politiken är jag passiv ägare i KB18 utan någon roll i varken styrelse eller i det operativa arbetet. 

Mitt ägarskap följer det regelverk som finns för förtroendevalda riksdagsledamöter och är transparent redovisat”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Två meter och Expedition Robinson – Det här är Liberalernas nya partiledare Johan Pehrson. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer