Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nyamko Sabuni (L): ”Förnuftet har äntligen segrat” Foto: Andreas Zernell/SVT

Sabuni (L): ”Förnuftet har äntligen segrat”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges regering har sagt ja till ett slutförvar av kärnkraftsavfall i Forsmark. Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni säger att ”förnuftet äntligen segrat” medan Miljöpartiets språkrör Per Bolund anser att beslutet är ansvarslöst.

– Ledande forskare pekar på att kapslarna inte ens håller i hundra år, säger Per Bolund (MP).

Redan innan beslutet om slutförvar av svenskt kärnkraftsavfall kom var frågan en politisk vattendelare. Miljöpartiet har länge varit emot bygget i Forsmark och partiets språkrör Per Bolund kallar beslutet för ”ansvarslöst”. Han är orolig att barriären på de kopparkapslar som ska omge avfallet inte kommer att hålla. Om det sker kan radioaktivt avfall läcka ut och skada både människor och natur.

– Ledande forskare pekar på att kapslarna inte ens håller i hundra år. Vi vet att det här avfallet måste hållas isolerat i hundra tusen år framåt i tiden, säger Per Bolund (MP).

Säkrad energiförsörjning

Mer positiv till beslutet var Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Partiet har länge varit för ett slutförvar och Sabuni ser beslutet som ett sätt att säkra framtida energiförsörjning och jobb.

– Vi har räddat de sex aggregat som finns kvar och därmed svensk energiförsörjning, säger Nyamko Sabuni (L).

I motsats till Per Bolund anser Nyamko Sabuni att förvaret är säkert. Hon hänvisar till att det forskats på beslutet i 40 år och att flera expertmyndigheter gett sitt godkännande.

-  Frågan kommer dessutom återkomma innan man försluter det hela om 70 till 80 år. Det finns fortfarande tid att forska vidare där man behöver svar, säger Nyamko Sabuni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer