Jan Björklund: Det är vårt ansvar att Sverige nu får en regering Foto: Stina Stjernkvist,TT

L: Regeringsfrågan bör avgöras nästa vecka

Uppdaterad
Publicerad

Sverige står inför vad som väntas bli en ödesvecka för regeringsfrågan och Liberalerna har under dagen träffat både Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) för samtal. Efter mötena framhåller L-ledaren att regeringsfrågan bör lösas nästa vecka.

– Det är vårt ansvar nu att tillsammans med övriga partier se till att Sverige faktiskt får en regering, säger Jan Björklund.

Liberalerna träffade under måndagen både S-ledaren Stefan Löfven och M-ledaren Ulf Kristersson för samtal.

Hur Liberalerna nu tänker agera i regeringsfrågan ska avgöras vid L:s partiråd på söndag, enligt partiledaren Jan Björklund. Men han framhåller att regeringsfrågan bör lösas nästa vecka.

– Det är min uppfattning att i den omröstning som äger rum nästa vecka som talmannen tar initiativ till, där bör regeringsfrågan nu lösas, säger Björklund efter dagens möten.

– Det är vårt ansvar nu att tillsammans med övriga partier se till att Sverige faktiskt får en regering.

M-ledaren Ulf Kristersson var en av två statsministerkandidater som besökt L under dagen. Foto: Arman Teimouri (Liberalerna)

Fördjupande samtal

Björklund betonar att L inte har fattat något beslut under dagen efter mötena, utan att det har varit frågan om ”fördjupande” samtal där riksdagsledamöter och partistyrelsen kunnat vädra sina frågor till de två kandidaterna.

Även S-ledaren Stefan Löfven deltog i samtal. Foto: Arman Teimouri (Liberalerna)

Huruvida Liberalerna och Centerpartiet landar i samma slutsatser i regeringsfrågan efter samtal med kandidaterna vill Björklund inte svara på.

– Både Centerpartiet och vi för ju samtal med båda sidor. Men vilka slutsatser man drar, det avgör ju varje parti var för sig, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.