Enligt Liberalernas gruppledare Johan Pehrson (t.v.) kommer partiet inte stödja en misstroendeförklaring mot justitieministern. Centerpartiet ska diskutera frågan, enligt gruppledare Anders W Jonsson (t.h.). Foto: Henrik Montgomery/TT

L ställer sig inte bakom SD:s misstroendeförklaring

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna kommer inte att ställa sig bakom Sverigedemokraternas planerade misstroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson (S), efter den senaste tidens våldsdåd i Malmö. Det uppger liberalernas gruppledare Johan Pehrson till SVT Nyheter.

– Regeringen måste vidta kraftfullare åtgärder mot gängen. Men vi är inte beredda att stödja misstroendeförklaringen, skriver Johan Pehrson i ett mejl till SVT.

Tidigare under måndagen meddelade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att partiet planerar att väcka en misstroendeförklaring mot Morgan Johansson på onsdag.

– Det är uppenbart att justitieministern, som är ytterst ansvarig för situationerna, inte förstår allvaret och inte kan hantera det, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson till Ekot.

”Helt ohållbar”

Enligt Ulf Kristersson kommer Moderaterna att ställa sig bakom en sådan misstroendeförklaringen.

– Det är rätt att nu rikta misstroende mot justitieministern. Han är sedan fem år ytterst ansvarig för den situation vi har fått i Sverige. Den är helt ohållbar. Antingen gör en minister sitt jobb eller så tar man konsekvenserna och avgår. Vi kommer att rösta för en misstroendeförklaring, säger han till Ekot.

Även Kristdemokraterna kommer att rösta för ett misstroende mot Morgan Johansson, det uppger partiet till TT.

Centern avvaktar

Enligt Centerpartiets gruppledare i riksdagen, Anders W Jonsson, kommer partiet att diskutera SD:s planerade misstroendeförklaring under tisdagen.

– Vi tar ju alltid den här typen av frågor på allvar och den kommer därför att diskuteras när vi har riksdagsgrupp i morgon, men jag har väl lite svårt att se hur det skulle innebära en lösning på den akuta situationen i Malmö, säger han till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer