”Jag förväntar mig åtminstone att de övriga två oppositionspartierna kommer att ställa sig bakom det här”, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson om beslutet att väcka misstroende mot justitieminister Morgan Johansson (S) Foto: Adam Ihse/TT

Sverigedemokraterna vill ha misstroendeomröstning mot Morgan Johansson

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna planerar att på onsdag väcka en misstroendeförklaring mot Morgan Johansson (S), efter de senaste våldsdåden i Malmö.
– Det är uppenbart att justitieministern, som är ytterst ansvarig för situationerna, inte förstår allvaret och inte kan hantera det, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson till Ekot.

Under måndagen har polisen hållit två presskonferenser med anledning av de senaste våldsdåden i Malmö där bland annat en 15-årig pojke sköts ihjäl på en pizzeria.

– Jag förväntar mig åtminstone att de övriga två oppositionspartierna kommer att ställa sig bakom det här, för jag tycker att deras tonläge i den här debatten tyder på det. Sedan är vi ju tyvärr inte i majoritet så vi får väl se vart det leder, men jag hoppas att någon enstaka från den regeringskonstellation vi har i riksdagen kan tänka sig att primärt vilja byta ut justitieministern, säger Åkesson till Ekot.

Enligt Jimmie Åkesson har Morgan Johansson gjort alldeles för lite:

– Det är väldigt mycket prat. Man sänder ut väldigt många signaler från regeringens sida att man är beredd att vidta kraftiga åtgärder, och man markerar väldigt tydligt men i praktiken händer det inte särskilt mycket, säger Åkesson. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer