Gerardo Peñate och Jennie Eriksson på arbetsmarknadsprojektet Jobbmatchen ägnar dagarna åt att hitta arbetsgivare som kan tänka sig att anställa någon. Foto: SVT

Låg arbetslöshet men ändå får inte alla jobb

Publicerad

Trots den låga arbetslösheten i länet finns det ändå några grupper som fortfarande står långt utanför arbetsmarknaden.

Nyanlända och invandrare som inte lärt sig svenska, personer över 50 och de som varit sjukskrivna under en längre period och som sedan blivit utförsäkrade av försäkringskassan, det är några grupper som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.

Gerardo Peñate och hans kollega Jennie Eriksson på arbetsmarknadsprojektet Jobbmatchen ägnar dagarna åt att hitta arbetsgivare som kan tänka sig att anställa någon av dom arbetssökande som av olika anledningar har svårt att få arbete.

Val 2018 – #dinröst

Arbetsgivare måste ha tålamod

Jobbmatchen är ett samarbetsprojekt mellan organisationen Företagarna och Arbetsförmedlingen i Västerbotten och Norrbotten.

Gerardo Peñate menar att arbetsgivarna måste tänka om en smula när det gäller vem och hur man anställer.

– Ja, man kanske kan tänka sig att utbilda de på plats eller inleda med en praktik. Man måste ha tålamod till att lära upp personen och finslipa diamanten som kanske har legat där under flera år och dammat, menar Gerardo Peñate.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet