På Vårdguidens 1177.se står det att ”Blodförgiftning är en allvarlig men ovanlig infektion”. I själva verket är över 40.000 svenskar som drabbas varje år. Det innebär att fler drabbas varje år av sepsis än av de fyra vanligaste cancerformerna tillsammans. Foto: TT & skrämdump från 1177.se

Läkare: Vårdguiden är missvisande

Uppdaterad
Publicerad

På Vårdguidens hemsida 1177 står det att blodförgiftning är en ”ovanlig infektion”. I själva verket är det fler som drabbas av sepsis, som det numera heter, än av de fyra vanligaste cancerformerna tillsammans.

På Vårdguidens hemsida 1177 står det att blodförgiftning är en ”ovanlig infektion”. I själva verket är det fler som drabbas av sepsis, som det numera heter, än av de fyra vanligaste cancerformerna tillsammans.

Adam Linder, infektionsläkare och sepsisforskare vid Lunds universitet har vid ett flertal tillfällen påpekat för Vårdguiden att informationen om sepsis på hemsidan 1177 är missvisande.

På hemsidan står det att ”Blodförgiftning är en allvarlig men ovanlig infektion”. I själva verket är det över 40 000 svenskar som drabbas varje år, vilket är fler än de som årligen drabbas av de fyra vanligaste cancerformerna tillsammans.

– De har lovat att ändra det. Det är verkligen inte bra, det är en stor informationskälla för hela folket, säger Adam Linder till TT.¨

Hög dödlighet

”Blodförgiftning kommer ofta mycket snabbt, ibland på några timmar, och kan vara livshotande. Man behandlas på sjukhus och de flesta som får behandling blir bra igen.”, går det att läsa på Vårdguidens hemsida.

LÄS MER: Livsfarliga superbakterierna som kan följa med hem från semestern

I själva verket kan komplikationerna efteråt vara mycket svåra. De som drabbas av den allvarligaste formen septisk chock kan tvingas amputera armar och ben. Även njurar och lever kan bli förstörda. Uppemot hälften av de som drabbas av den allvarligaste formen överlever inte. Sepsis har en dödlighet på 20 procent.

Adam Linder kontaktade Vårdguiden första gången hösten 2016 och påtalade felen, men fick då inget svar. I mars i år tog han kontakt igen och möttes av ett svalt intresse. När Ekot några veckor senare påtalade felen blev svaret från pressansvarig att informationen kommer att revideras inom kort. När TT besöker hemsidan nästan tre månader senare har fortfarande ingenting hänt.

Väntar på faktagranskning

Den nya artikeln har inte publicerats för att den inte är färdiggranskad, enligt Yoav Bartal, pressansvarig på Vårdguiden 1177. Texten granskas av externa faktagranskare som sköter detta vid sidan av sina ordinarie uppdrag inom sjukvården.

”Och det är just detta steg som dragit ut på tiden i detta fall. Vi hoppas att den nya texten kommer att publiceras under juni månad, men, återigen, detta beror på om texten har passerat de redaktionella stegen”, skriver han i ett mejl till TT.

LÄS MER: Ny rapport: Resistenta bakterier sprids snabbt över hela Europa

Det är ännu oklart hur texten kommer att ändras innan granskningen är klar, men informationen kommer att vara längre, mer detaljerad än den tidigare texten och ha en ny titel.

Följande symptom kan vara tecken på sepsis:

 * Feber och frossa

 * Andningsbesvär

 * Allmän svaghet och muskelvärk

 * Törst och aptitlöshet

 * Diarré och kräkningar

 * Ökad hjärtfrekvens

 * Lågt blodtryck

 * Låg urinproduktion

Källa: sepsisfonden.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer