Läkaren larmade om patienters kränkande kommentarer: ”Fick inget stöd”

Uppdaterad
Publicerad

Läkaren Amy Bruta utsattes för kränkande kommentarer av patienter vid upprepade tillfällen. Trots att hon flera gånger uppmärksammade arbetsgivaren så hände ingenting.

– Det är viktigt att arbetsgivare börjar erkänna att det här förekommer och har ett förhållningssätt till det, säger Heidi Stensmyren, ordförande för Läkarförbundet.

Hundratals läkare vittnar om rasistiska eller kränkande kommentarer i den enkät som Läkarförbundet skickat ut i samarbete med SVT Nyheter. Och flera läkare berättar att de inte fått något stöd eller återkoppling från arbetsgivaren när de berättat om kränkningar från patienter. 

En av dem är 28-åriga Amy Bruta, som för 1,5 år sedan gjorde sin AT-tjänst på ett sjukhus i Jönköpings län. Hon berättar att hon och flera kollegor tagit upp problemen med chefen, bland annat i enkäter om arbetsmiljön.  

- Det känns som det tas på allvar om det kommer från kollegors håll, men inte om det kommer från patienterna. Vi fick höra att chefen bara kan göra något åt det om det kommer från kollegor. De vet väl inte vad man ska göra.

”Man känner sig exkluderad och annorlunda”

Amy Bruta säger att hon ofta får kommentarer som är välmenta men som, eftersom de kommer så ofta, sårar. Det kan handla om att hon ser “exotisk ut” eller patienter som säger “välkommen till vårt land”.  

– Man vet inte hur man ska reagera, det är en gammal människa som är sjuk och försöker vara snäll. Men det är inte kul att höra. Man känner sig exkluderad och annorlunda.

”Ska ge allt stöd vi kan”

På region Jönköping beklagar man att Amy Bruta inte har känt stöd från arbetsgivaren. 

– Vi ska ju ge allt stöd vi kan i de här situationerna och det är synd att höra om någon upplever att man inte får det, säger Eivor Blomqvist, sektionschef för folkhälsa och sjukvård i region Jönköping och sekreterare i regionens etikråd. 

Sedan 2016 finns riktlinjer i region Jönköping för hur man ska göra när patienter bland annat kräver att få välja eller välja bort läkare eller annan sjukvårdspersonal utifrån kön eller etnicitet. 

Läkarförbundet: Man gör det lätt för sig

Heidi Stensmyren, ordförande för Läkarförbundet säger att arbetsgivare måste kunna erkänna och hantera problemen med kränkningar och rasism. 

- Det är fel att arbetsgivaren inte skulle kunna hantera det om det gäller en kund eller patient. Det är en arbetsmiljösituation och för det finns arbetsmiljölagen. Man gör det lite lätt för sig, om en situation inte går att anmäla så måste man i alla fall erkänna problemet och ta hand om den som blivit utsatt.

Ulrich Stoetzer, sakkunnig på Arbetsmiljöverket, säger att kränkningar från kollegor och kränkningar från patienter är två olika saker men att båda skulle kunna leda till ohälsa. 

– Kränkande särbehandling av en kollega eller chef riskerar att leda till ohälsa eller till att man hamnar utanför gemenskapen. Kommer det från patienter är det en annan typ av risk, man kan tänka sig att det blir en stressituation och att det tär på människor så att det i längden kanske kan leda till ohälsa.

Arbetsgivaren ska undersöka om det finns risk för ohälsa, samt åtgärda och följa upp, säger Ulrich Stoetzer. 

- Det gäller alla typer av risker. Och är det så omfattande att det blir en risk så måste man agera.

Så här gjorde vi

För att få en bild av hur läkare utsätts för etnisk eller religiös diskriminering av patienter skickade SVT Nyheter och Läkarförbundet ut en enkät till 16 996 yrkesaktiva läkare. Av dessa svarade 2 266 personer på enkäten och 505 personer instämde i påståendet: ”Jag har blivit utsatt för kränkande behandling på grund av min etniska eller religiösa bakgrund av patienter eller deras anhöriga”. På grund av svarsfrekvensen går det inte att dra några statistiska slutsatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.