Aktiv dödshjälp splittrar läkarkåren

Uppdaterad
Publicerad

Björn Natthiko Lindeblad valde att avsluta sitt liv i måndags, fyra år efter att han diagnostiserats med den obotliga sjukdomen ALS. ”Tycker du som jag, att alla, under vissa omständigheter, borde få samhällets hjälp till en värdig och trygg död, så gör dig hörd. Lex Natthiko, inte mig emot,” skrev han i sitt sista inlägg.

Men inom läkarkåren råder delade meningar om aktiv dödshjälp borde legaliseras.

Några månader innan Björn Natthiko Lindeblad valde att avsluta sitt liv, omgiven av vänner och familj i norra Halland, kontaktade han läkaren Staffan Bergström.

– Han frågade helt enkelt om han måste åka till Schweiz för att avsluta sitt liv eller om han på något sätt kunde bli hjälpt i Sverige, säger läkaren som även är ordförande i riksföreningen Rätten till en värdig död.

Bergström har tidigare hjälpt en annan ALS-sjuk patient att dö i Sverige genom att ge honom en dödlig dos sömnmedel, och har av den anledningen ett vilande disciplinärende hos Socialstyrelsen och riskerar att förlora läkarlegitimationen.

Aktiv dödshjälp inte tillåtet

Det är förbjudet, enligt svensk lag, att som läkare medverka till att avsluta en sjuk eller skadad människas liv, även om det är vad patienten önskar.

– Det är en stor förändring i samhället om läkare nu ska frångå de etiska reglerna som säger att vi ska bota och lindra, och inte medverka till att påskynda döden, säger Torsten Mossberg, ordförande i Läkarförbundets etik- och ansvarsråd.

I dag kan läkare ge svårt sjuka patienter överdoser eller morfin så att de kan sova in i döden på sjukhus, men de får inte skriva ut läkemedel som hjälper patienter att sova in i döden hemma, vilket Bergström är starkt kritisk tilll.

– Jag tycker att det är hyckleri att man inte ser likheterna och sätter patientens lidande i första hand. Det tycker jag är dålig etik, säger han.

Läkarförbundet emot statlig utredning

Riksdagspartierna är i dag splittrade i frågan om aktiv dödshjälp. Några är emot, medan andra vill att för- och nackdelar utreds.

Fyra av tio läkare säger sig vara positiva till en legalisering, enligt en enkätundersökning som Läkarförbundet genomförde i fjol och som publicerades i Läkartidningen.

Förbundet själv bedömer att en genomgången som Statens medicinsketiska råd publicerade för fem år sedan behöver kompletteras, men är samtidigt emot en statlig utredning.

– Vi tycker att det räcker med att vi ska leverera god vård i samråd med patient och utifrån den lagstiftning vi har.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.