Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Läkarförbundet varnar för brist på skyddsutrustning i öppenvården

Uppdaterad
Publicerad

I en enkätundersökning som Sveriges läkarförbund (SLF) gjort svarar över 30 procent av skyddsombuden i öppenvården att tillgången till skyddsutrustning är bristfällig.

Risken att smittas av coronaviruset är stor för de som jobbar inom svensk sjukvård. Vårdförbundet har tidigare varnat för bristande säkerhet för de anställda, och nu slår även Sveriges läkarförbund (SLF) larm om att det råder brist på skyddsutrustning i delar av landet. Och värst är det i öppenvården, vilket bland annat innefattar landets vårdcentraler och öppna mottagningar där patienterna inte läggs in.

Av de drygt 500 skyddsombud som svarat på en enkät som SLF skickat ut svarade över 30 procent av de aktiva i öppenvården att det är ”bristfällig” eller ”mycket bristfällig” tillgång till skyddsutrustning. Siffrorna var ungefär fem procentenheter lägre bland de som arbetar i slutenvården, alltså på sjukhusen.

Coronapandemin

Läkarförbundets ordförande: ”Öppenvården är lika viktig”

Heidi Stensmyren är läkare på anestesikliniken på Danderyds sjukhus, och ordförande för SLF. Hon pekar just på skillnaden mellan öppen- och slutenvården som ett stort problem.

– Inom slutenvården här är vi fokuserade på och särskilt varse om att smitta kan förekomma, det är det vi arbetar med specifikt just nu. Men öppenvården är lika viktig. Det ser vi ju i smittspridningen bland äldre – den har inte förekommit på sjukhusen utan på äldreboenden och i öppenvården, säger Heidi Stensmyren.

Dessutom är hon kritisk mot att det är så stora skillnader mellan olika regioner i Sverige.

– Det skulle behövas ett större statligt ansvarstagande för beredskapslagren och uppköp. Att 21 olika hälso- och sjukvårdssystem ska upphandla varor på en internationell marknad är inte ändamålsenligt, säger Heidi Stensmyren.

SKR: Bristen är global

På Sveriges kommuner och regioner (SKR) är man medveten om situationen, men menar att bristen på skyddsutrustning är svår att lösa.

– Det finns ju en global brist på skyddsutrustning. Det är en tuff marknad. Vi ser att många regioner ligger så att man har för ett par dagar framåt – med ganska kort framförhållning. Men på sjukhusen har vi inte sett den här absolut kritiska bristen där inget funnits, säger Emma Spak, sektionschef på avdelningen för vård och omsorg på SKR.

– Regionerna gör just nu jättemycket för att säkerställa tillgången. Man har jobbat mycket ensamma men sen ett par veckor tillbaka gått ihop och försöker samordna sig för att få större köpkraft, så man kan lägga större ordrar och inte blir konkurrenter, säger Emma Spak.

Om undersökningen

Sveriges läkarförbund skickade ut en enkät till 1030 skyddsombud runt om i Sverige mellan 6 och 8 april. 580 svarade (56 procent).

Tillgång till skyddsutrustning

Tillräcklig

Slutenvård: 74%

Öppenvård: 64%

Bristfällig

Slutenvård: 23%

Öppenvård: 29%

Mycket bristfällig

Slutenvård: 3%

Öppenvård: 7%

Av de som svarat att det råder brist på skyddsutrustning uppger 32% att personalen inte blivit informerad om läget av arbetsgivaren, och 63% att arbetsgivaren inte gjort någon riskbedömning enligt Arbetsmiljölagen (AML).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet