Läkarföreningen: Otryggt att sänka kraven på skyddsutrustning

Uppdaterad
Publicerad

Sannolikheten är stor att de läkare och sjuksköterskor som nu insjuknat i covid-19 har blivit smittade i arbetet. Det säger Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening. Han är kritisk till att kraven på skyddsutrustning har sänkts.

– Man måste ha en skyddsutrustning som vi som arbetar på golvet litar på. Vi gör ett enormt arbete, men man måste känna sig trygg. Att man nu ändrar reglerna efter tillgången är inte så tryggt för oss som står på golvet, säger Styrud till SVT:s Aktuellt.

Regionerna och Folkhälsomyndigheten har nyligen lättat på kraven för personlig skyddsutrustning, vilket motiverades med att man fått ny kunskap om sjukdomen. Munskydd och långärmade skyddskläder anses nu inte behövas i alla situationer.

”Känns inte riktigt säkert”

Kritiska vårdanställda misstänker dock att ändringen snarast beror på att det är brist på skyddsutrustning.

– Det känns inte riktigt säkert att man ändrar det här under resans gång, säger Styrud. Han säger också att det inte finns några riktiga vetenskapliga studier som visar att de nya riktlinjerna räcker.

Enligt Styrud finns det alltid en smittorisk vid patientnära arbete eftersom viruset kan spridas med mycket små aerosolpartiklar från patienternas andedräkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.