Enligt Läkemedelsverket finns det inte tillräckliga belägg att inflammationshämmande läkemedel, så kallade NSAID preparat, förvärrar symtomen vid covid-19. Foto: TT

Läkemedelsverket avråder inte från användning av Ipren vid coronasmitta

Uppdaterad
Publicerad

Ska man använda Ipren och andra antiinflammatoriska värktabletter om man drabbas av corona? Eller kan tabletterna förvärra sjukdomen? Nej, det finns det inte tillräckliga belägg för enligt Läkemedelsverket.

Frågan blev högaktuell i helgen efter att Frankrikes hälsominister avrådde från användning av antiinflammatoriska läkemedel som Ipren och Voltaren vid coronasmitta.

Argumentet var att inflammationshämmande läkemedel, så kallade NSAID preparat, kan påverka kroppens inflammatoriska försvarssystem vilket skulle kunna förvärra konsekvenserna vid covid-19. 

Även schweiziska läkare varnar för preparaten och uppmanar dem som har feber att istället använda värktabletter utan antiinflammatorisk verkan. Som till exempel Alvedon eller Panodil som innehåller paracetamol. 

WHO gick under tisdagen ut och sa att de ”undersöker saken”, skriver AFP/Omni. Tills de vet mer rekommenderar de att man använder paracetamol istället för ibuprofen.

”Alarmistisk varning”

Men svenska experter som SVT har talat med menar att det inte finns tillräckligt med vetenskapliga belägg för att man ska avråda coronasmittade från användning av antiinflammatoriska värktabletter som innehåller till exempel ibuprofen eller diklofenak. 

– Jag tycker att det är lite tidigt att gå ut med den typen av alarmistisk varning. Underlaget är ganska svagt, säger Per-Johan Jakobsson som är professor vid Karolinska Institutet och som har forskat på inflammatoriska sjukdomar ur ett farmakologiskt perspektiv. 

Finns det några vetenskapliga belägg för att de här preparaten skulle kunna förvärra en coronainfektion? 

– Ja det finns en studie som visar att ibuprofen skulle kunna öka ett äggviteämne som viruset utnyttjar för att ta sig in i cellen. Det här äggviteämnet ökar också vid behandling av högt blodtryck och diabetes. Men vi behöver bättre epidemiologiskt underlag för att se om det finns en koppling eller inte, säger han. 

Inte tillräckligt med data 

Läkemedelsverket ser inte heller någon anledning att avråda från en generell användning av Ipren eller andra antiinflammatoriska värktabletter.

– Orsaken är att vi i nuläget inte har kännedom om några data som talar för att det skulle vara specifikt farligt vid covid-19 jämfört med andra virusinfektioner, säger Filip Josephson, utredare på Läkemedelsverket.

Han uppger för SVT att man nu kommer kontakta WHO via Europeiska Läkemedelsmyndigheten för att se vilket stöd de har för sin rekommendation. Tills dess står Läkemedelsverket fast vid sin ståndpunkt.

Äldre och hjärtkärlsjuka undantaget 

Undantaget är äldre personer och personer som har hjärt- kärlsjukdomar. De bör inte använda inflammationshämmande värktabletter enligt Läkemedelsverket. 

– Därför att de på grund av sin biverkningsprofil är generellt olämpliga för sådana patienter. Och det råkar vara samma personer som har en ökad risk för ett komplicerat förlopp vid covid-19, konstaterar Filip Josephson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.