Göran Lambertz och Thomas Quick, numera Sture Bergwall. Foto: TT

Lambertz: Ett pinsamt fel och det beklagar jag

Publicerad

Justitierådet Göran Lambertz erkänner att det finns faktafel i hans nyutkomna bok om Thomas Quick. Men granskningar som Aftonbladet och SR Ekot har gjort visar att ett av Lambertz starkaste argument för att Quick är skyldig är felaktigt. – Det är ett pinsamt fel och det beklagar jag. Det spelar dock ingen roll i det stora hela, säger han till SVT Nyheter.

I den bok som Göran Lambertz skrivit hävdar han att morddomarna mot Thomas Quick, i dag Sture Bergwall, var riktiga. Bland annat pekar han på markeringar från liksökhunden Zampo på en plats nära Falun som Thomas Quick pekat ut.

Men SR Ekots och Aftonbladets granskning visar att Thomas Quick pekade ut platsen först efter att hunden gjort markeringen. Quick ska ha fått veta var den exakta platsen ligger av en polis. När Lambertz konfronterades med de nya uppgifterna hävdade han med bestämdhet att han trots allt hade rätt. Men på torsdagen skrev han på sin hemsida att:

”Jag har skrivit (och trott) att Quick pekade ut en sten i en sjö utanför Falun INNAN sökhunden markerade vid stenen. Men det visar sig att det sannolikt var tvärtom.”

”Fortfarande starkt bevis”

När SVT Nyheter intervjuar Göran Lambertz i dag säger han så här om sitt faktafel.

– Det är ett pinsamt fel och det beklagar jag. Men det spelar ingen roll i det stora hela. Det hade varit ett ännu bättre bevis om det varit som jag har sagt. Men det är fortfarande ett väldigt starkt bevis när man granskar vad som finns i dokumenten.

Han säger också att det sannolikt finns fler fel i boken.

– Jag har fått uppgifterna från poliser. Och de har haft det här minnet och har mints fel, helt enkelt. Det kan nog finnas ytterligare fem-tio sådana i boken. Det kan jag tänka mig.

Har inte läst alla dokument

Aftonbladet och SR Ekot har dokument som styrker deras sak. Aftonbladet har låtit journalisten Dan Josefsson granska de dokument som finns på hunden Zampos markeringar. Göran Lambertz säger att han inte har läst alla dokument i utredningen inför skrivandet av boken.

– Jag har haft anledning att lita på de personer som berättat för mig och har fortfarande anledning att göra det, säger han.

Trots massiv kritik mot Lambertz hållning och att Quick friats från morddomarna ser sig Lambertz fortfarande som trovärdig och kan sitta kvar som justitieråd.

– Jag vet att jag har gjort det rätta. Det är viktigt att Sverige blir av med den här påstådda rättsskandalen. Vi har utsatts för en enorm villfarelse som vi inte bör behöva leva med. Någon var tvungen att säga det. Jag sade det. Det var mitt ansvar, säger han.

Kommer göra rättelse

Lambertz uppger nu att han kommer att göra en rättelse i boken:

– Om jag har skrivit fel i boken är det angeläget att jag rättar till det och är helt öppen med det, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Thomas Quick

Mer i ämnet