Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) tycker reglerna för djurhållning är tydliga, men stänger inte dörren för att skärpa vissa straff. Foto: Claudio Bresciani/TT

Landsbygdsministern efter SVT:s granskning: Stolt över svensk djurhållning

Uppdaterad
Publicerad

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) säger efter SVT:s granskning av Arla-gården att bilderna är hemska, men att hon är stolt över svensk djurhållning. Samtidigt så stänger hon inte dörren för straffskärpningar.

Extremt magra kor, djur som tvingas vada och ligga i sin egen avföring. Det kunde man se i veckans Uppdrag granskning som gjordes i samarbete med SVT Nyheter Gävleborg. Sedan programmet sändes har reaktionerna varit många och under fredagen uttalade sig för första gången landsbygdsministern Jennie Nilsson (S).

Sverige har starkt djurskydd enligt ministern

I ett inlägg på Facebook skriver landsbygdsministern Jennie Nilsson (S) att hon inte kan kommentera enskilda fall, men att bilderna var fruktansvärda. I ett mejl till SVT skriver ministern att hon är stolt över svensk djurhållning och att jämfört många med andra EU-länder har Sverige en stark djurskyddslagstiftning.

Är kontrollen av djurhållningen tillräcklig?

”Det är självklart så att man alltid skulle kunna önska mer kontroll när det handlar om att skydda djur. Tyvärr finns det dock alltid de individer som inte följer de bestämmelser som finns. Det är oerhört tragiskt när man upptäcker allvarliga djurskyddsproblem”, skriver Nilsson.

Straffskärpningar kan vara aktuella

Är straffen för sådana här brott tillräckliga i dagsläget?

”Juni 2018 beslutade regeringen om en översyn av straffbestämmelserna. I uppdraget ingår bland annat att överväga om straffskalan för djurplågeri bör skärpas och att överväga om det är mer effektivt att sanktionera vissa överträdelser som är mindre allvarliga till sin art med andra sanktioner än straff, som till exempel sanktionsavgifter.”

Länsstyrelsen anser att man agerat korrekt vid uppföljningar av en gård, trots att djuren inte mått bra som man kunnat se på bilder. Är reglerna för otydliga?

”I enskilda fall är det upp till de ansvariga myndigheterna att bedöma situationen och fatta beslut om eventuella åtgärder. Deras bedömning bygger på den information de har och kan skaffa sig. Till exempel utifrån vad de ser och hör i samband med inspektioner och i kontakt med anmälare och djurhållare. Jag har fullt förtroende för att de sköter det på ett ansvarsfullt sätt. Reglerna är dock tydliga. Det finns flera skarpa verktyg att använda som omhändertagande av djur likväl som djurförbud.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.