Nu slaktas kor på Arlagården i Hälsingland

Uppdaterad
Publicerad

Efter beslut av veterinär har nu över 30 kor slaktats på Arlagården. Nästa vecka planeras ytterligare 50 kor att skickas till slakt.

Efter att tingsrätten beslutat om rekonstruktion av mjölkgården har en rad drastiska åtgärder införts. Ett tiotal djur nödslaktades omedelbart säger rekonstruktören, Håkan Jansson.

– Sedan jag blev inkopplad i det här fallet har det varit många specialister där och tittat. Det var djur som for illa, om jag är rätt underrättad så är det mellan 10 och 14 djur som fick tas bort omedelbart. Det har funnits för mycket djur på gården, så är det. Det har varit för trångt och det har vi tagit till oss så 20 stycken har fått åka på slakt och 50 i nästa vecka, säger han.

Veterinär beslutade om nödslakt

Har du kunnat försäkra dig om att djuren har det bra just nu?

– Jag har folk där och gör bedömningen att det fungerar. Vi har anlitat veterinär som har fått titta på vilka djur som inte kan vara kvar.

Varför har djuren fått ha det så här tidigare?

– Det vet inte jag. Jag kan inte lägga mig i det. Det är historia för mig. Jag försöker se om vi kan hitta en lösning ur det här. Det troliga är att det blir en ny ägare, säger Håkan Jansson.

Enligt länsstyrelsen fanns det 600 djur på den utpekade gården under 2018. Just nu är det oklart hur många som finns där.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Arlagården

Mer i ämnet