Experter chockade: ”Skitighet över alla godkända gränser”

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Experter som SVT har pratat med reagerar starkt när de får se filmen inifrån mjölkgården i Hälsingland som levererar mjölk till Arla.
– Det är riktigt illa. Så här får det inte lov att se ut, säger Birgitta Staaf Larsson från Nationellt centrum för djurvälfärd.

Uppdrag granskning och SVT Nyheter Gävleborg har fått tillgång till en nytagen film från en av de större mjölkgårdarna i Hälsingland, som varje vecka levererar mjölk till Arla. På bilderna ser man hur många av mjölkkorna tvingas vada runt och ligga i ett tjockt lager av urin och avföring. Dessutom syns flera extremt magra djur.

– Det är inte bara djurens lidande, det är ju också väldigt synd om alla de som sköter sig bra. För det svärtar ju ner hela branschen när det blir på det här viset. Det här är inte acceptabelt, absolut inte acceptabelt, säger Birgitta Staaf Larsson.

Hon har tidigare analyserat bilder på flera kor från mjölkgården och klassat dem som ”mycket magra” och ”oacceptabelt magra”.

”Inte sett något liknande”

Margareta Stéen, docent i veterinärmedicin och även hon verksam på Nationellt centrum för djurvälfärd vid Sveriges lantbruksuniversitet, reagerar starkt när hon får se filmen.

– Jag som har varit länsveterinär i många år, jag måste säga att det här är bland det värsta jag sett, säger hon och fortsätter:

– Jag har inte sett något liknande tidigare. Ändå har jag jobbat med djur, djurvälfärd och djurskydd.

Kalle Hammarberg är pensionerad lantbruks- och länsveterinär. Han har många års erfarenhet när det gäller djurhållning av kor.

– Skitighet över alla godkända gränser. Korna ligger i skiten, säger han om filmen.

Arla vill inte intervjuas

Gårdsägaren vill inte svara på SVT:s frågor utan hänvisar till LRF, Lantbrukarnas riksförbund. Men inte heller de svarar på några frågor om djurhållningen på gården.

Arla har tackat nej till intervju och säger att de inte vill diskutera en enskild individ i media, bland annat med hänvisning till att bonden inte är ett företag.

Mejerijätten skriver också i ett mejl att de tidigare tillfälligt stängt av mjölkleveransen från gården och att man nyligen gjort en revision som inte visade på några allvarliga brister.

Reportaget Arlagården sänds onsdag 29 januari. Du kan se det 12.00 på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Arlagården

Mer i ämnet