Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) öppnar för någon form av reglering gällande sockerhalten i svensk läsk. Foto: Per Leandersson/SVT

Landsbygdsministern om hög sockerhalt i läsk: ”Utesluter inte reglering”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska läsk fullkomligt badar i socker. En svensk Fanta innehåller tre gånger så mycket socker som en Fanta i Spanien. Och den höga sockerhalten i svensk läsk är något som landsbygdsministern Jennie Nilsson (S) ser allvarligt på.

– Det är klart man reagerar starkt, säger landsbygdsministern Jennie Nilsson (S).

Jennie Nilsson (S) utesluter inte att en reglering av sockerhalten i svensk läsk kan komma att införas, likt den skatt som redan finns i många andra europeiska länder. Men främst lägger hon ansvaret på livsmedelsföretagen själva.

– I första hand skulle jag vilja uppmana livsmedelsföretagen att titta på vilket sätt de ser hur sockerhalten kan sänkas på frivillig väg, säger Jennie Nilsson (S).

Slog larm efter studie

Det var i förra veckan som Cancerfonden slog larm om den höga sockerhalten i svensk läsk. Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden, välkomnar politiska åtgärder.

– Det är väldigt positivt att höra en sådan öppning, det är något vi har efterfrågat länge, säger Ulrika Årehed Kågström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.